Зелени костенурки, почит към жертвите на Възродителния процес, малко грандомания, много песни и танци на народите и... поетично четене.

С тези "атрибути" партиите ще стартират предизборните си кампании. По закон това трябва да стане утре, но някои от формациите ще излязат на тепиха и по-късно.

Гордостта на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - спортната зала "Арена Армеец" ще приюти на 27 април хиляди симпатизанти на партията.

От опозицията обаче нямат намерение да правят пищно тържество. Подобно на други мащабни мероприятия на ГЕРБ в залата ще се четат поздравления и ще се държат речи, излъчвани на огромни екрани. 

Ще говорят лидерът Борисов, заместникът му Цветан Цветанов и водачът на листата Томислав Дончев. Специален поздрав се очаква да произнесе и кандидатът на ЕНП за нов председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. София ще е втората спирка на бившия премиер на Люксембург, който идва от Германия, където също открива кампания.

Мероприятието обаче ще бъде лишено от типичния музикален съпровод.

"Най-много в началото да има народна музика - пеене или танц", разказаха от ГЕРБ. Няма данни Веселин Маринов да е ангажиран.

Big Brother is watching you

За сметка на опозицията управляващата БСП възнамерява пищно да "отпразнува" старта на кампанията. Социалистите се събират в Зала 1 на НДК утре, като за случая се очаква да пристигнат около 4000 симпатизанти от страната.

За целта и Столетницата извади от ръкава кандидат за шеф на ЕК. В София пристига специално председателят на Европейския парламент и номинация на ПЕС за шеф на Еврокомисията Мартин Шулц. Събитието изглежда е от изключителна важност за БСП, защото всяка стъпка на Шулц ще бъде проследена с камера и излъчена директно. Шулц кацал утре следобед, като социалистите възнамеряват да направят достояние на всички кацането му, както и потеглянето му от летището към НДК.

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще се обърне към присъстващите със слово, а веднага след това обръщение към симпатизантите на партията ще направи и Шулц.

ГЕРБ може и да минат само с едно хоро, но левицата - никога!

На откриването на кампанията ще пеят "едни от най-обичаните изпълнители на България", посочиха от партията. И изброиха: Георги Христов, Михаил Белчев, Нели Рангелова и трупа за съвременно изкуство "Танцът на вятъра". 

"Малко след 20 ч. всички певци ще изпълнят „Моя страна, моя България", пише още в партийната програма за тържеството.

Традицията повелява

По традиция ДПС ще открие предизборната си кампания около възпоменателните мероприятия за Възродителния процес. Стартират на 4 май в сливенското село Ябланово, превърнало се в символ на борбата срещу принудителното преименуване и изселване на мюсюлманското население през 1989 г. 

В Ябланово лидерът Лютви Местан ще представи всички кандидати в листата на партията за ЕП. 

През май 1989 г. след тридневна обсада танковете на Трета българска армия, БТР-и и милиция влизат в селото. Офицерите от Държавна сигурност-Сливен извършват насилственото преименуване. Според различни източници има и убити, както и десетки ранени.

Пак по традиция "Атака" пази до последно в тайна акциите си. От екипа на Волен Сидеров казаха само, че стартът на кампанията ще е утре и медиите ще бъдат своевременно уведомени.

Хепънинги и флашмобове

Оригинален начин за откриване на кампанията си са избрали от Реформаторския блок. В неделя, на 27-и те ще разположат сцена символично - в близост до бившия мавзолей на Георги Димитров - в градинката на Народния театър. Ще свири "супергрупата" "Фондацията", в която влизат легендите на рока Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански.

За утре пък Реформаторите готвят флашмоб пред представителството на Еврокомисията, посветен на годишнината от подписването на договора ни за присъединяване към ЕС. 

Лидерът на СДС Божидар Лукарски представи днес новия символ на дясната коалиция - стена от блокчета от конструктор, които изграждат "стена, символ на единството в Съюза".

"По начина, по който ние изградихме Реформаторския блок, блокче по блокче, куб по куб, ще изграждаме и доверието на гражданите към нас", заяви Лукарски.

Най-оригинални, както обикновено са "Зелените". Тяхната кампания стартира на 25-и със... зелена костенурка. Тя ще бъде изградена от десетки зелени чадъри, подобно на "римски строй", обясни Христо Генев, шеф на предизборния щаб. Зелената костенурка ще тръгне от "Графа", ще мине през "Витошка", пл. "Св. Неделя" и ще стигне до парламента. "Шествието няма да блокира улици", увери Генев. 

Понеже "Зелените" ще се явят с номер 27 на вота, са подготвили мероприятие и на 27-и - "сценки от представление" на езерото Ариана. Ще бъдат представени иронично инсталации като Ядец "Белене" (АЕЦ "Белене"), Южен отток (Южен поток), както и пърформънс на тема Колко е голям ГМО доматът и колко е вкусна ГМО царевицата.

Арена до арена

На арена, но не любимата зала на Бойко Борисов, ще открие кампанията си и "България без цензура". Това ще стане утре в Пловдив, родният град на лидера Николай Бареков, в Античния театър. 

Бареков, който на учредителния конгрес на формацията си цитира Никола Вапцаров, явно е установил, че това се харесва на симпатизантите му, защото стихове ще се редят и утре.

"Античният театър ще стане арена за спектакъла на Нешка Робева „Площадът“, който бе създаден специално за повдигането на духа на българина. На античната сцена ще звучат стиховете на поетите ни класици – Гео Милев, Вапцаров и Смирненски", посочиха от партията.