Само, който не е ял домашната селска баница на баба и не е правил традиционно барбекю може да се мръщи при вида на бяла и лъскава сланина. Бяла, защото това е единствената тъкан в организма, която не може да пропусне или задържи токсини, и лъскава, защото е мазнина в една от най-чистите си форми – без примеси, хидрогенирани съставки и изкуствени втвърдители.

"Играех със скъсани гуменки и ядях филия с мас. И тогава политиците казваха, че живеем в най-доброто общество".

Житейското прозрение е на премиера Бойко Борисов, което още през първия му мандат умиляваше около 2 млн. пенсионери и поне още милион негови набори. Тогава обаче опозицията строго размаха пръст и до ден днешен не спира да му напомня, че "в парламента не може като на село". После се появи здравният министър Петър Москов, за да изхвърли от менюто на българина всички вредни храни. Така изконната любов към сланината остана в миналото, а възгледите на министър-председателя претърпяха обрат.

"Който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици - трябва ли всички ние да му плащаме лечението? Да го правят, но с мярка – колкото казва медицината, че е позволено", заръча Борисов.

Така и не стана ясно дали филията с мас се вписва в "мярката", затова потърсихме повече подробности за същността на набедената сланина.  

А тя се оказа напълно невинна и противно на очакванията – изключително полезна. Колкото и да не се харесва това на Борисов и Москов. Представата за концентрирана мазнина, съдържаща цели 770 калории в 100 грама продукт, вероятно е стряскаща, но само за хората, които не са запознати с предимствата й. Всъщност, сланината е била "деликатес" за дедите ни славяни, които първи са открили кулинарните й свойства. След това се пренася в традиционната българска кухня, където остава и до днес. Съвременната наука напълно е разбулила тайните й и днес почти няма лекар, който с лека ръка да я изключи от диетата на пациентите си.  

На първо място, сланината е същински "хиперпродукт", защото съдържа уникален букет от основни за човешкия организъм вещества - витамини (А, В3, В4, В5, В6, В12), минерали (натрий, калий, фосфор, магнезий, цинк, селен), аминокиселини (аланин, аргинин, валин, глицин, пролин, треонин) и органични киселини (аспарагинова и глутаминова). Всички те заедно оформят комбинация, която подпомага почти всички функции на тялото. Витамините са важни за основни жизнени процеси, като растежа, развитието, обмяната на веществата и физиологичното състояние. Освен това повишават имунитета, стимулират функциите на черния дроб, помагат на жлезите с вътрешна секреция и осигуряват стабилност на нервната ни система. Минералите на свой ред осигуряват водния баланс в тялото, контролират метаболизма, поддържат костите, кожата и косата здрави, участват в производството на кръвни клетки и се грижат за здравето на сърдечно-съдовата сисема. Без тях органимът не може да абсорбира хранителните вещества и да изхвърля токсините. Аминокиселините пък са основните градивни елементи на белтъчините в тялото и играят важна роля за развитието на мускулите.

На второ място, сланината е единствената "мазнина-чудо", която регулира холестерола в кръвта. Постига го благодарение на лецитина – фосфолипид, който в съчетание с мастноразтворимите витамини А, С и D и полиненаситените мастни киселини, държи холестерола в оптимални граници. Всъщност, резултатът се дължи на още един "трик". Ако холестеролът не постъпва с храната, много активно се произвежда от самия организъм. А сланината на практика не му позволява да е свръхпродуктивен.

Останалите полезни свойства се дължат на откритата наскоро в състава й арахидонова киселина. Това е полиненаситена омега 6 мастна киселина, която нормализира хормоналния баланс и участва в състава на чернодробната, мускулната и мозъчната тъкан. Освен това е катализатор на "вътрешната ни биохимия", която регулира възпалителните процеси и помага на тялото да се възстанови след травми и наранявания. Благодарение на нея мускулите ни са по-здрави, а мозъкът ни не може да бъде атакуван от свободните радикали.

При толкова съвършена "биография" няма медицинско изследване, което да докаже, че сланината е опасна за нашето здраве. Даже напротив – дава сериозна заявка да изпълни почти всички "Цели за здраве 2020", поставени от министър Москов. Затова и премиерът Борисов би трябвало да се поправи.

"Който яде сланина, няма да плаща здравни осигуровки, защото вече е инвестирал в собственото си здраве", би могло да бъде посланието на правителството догодина.

И току виж спрем да ходим по болници, да пием хапче след хапче и да тежим финансово на здравната система. ...

Разбира се, това няма как да стане с едната сланина. Докторите я ограничават до 30 грама на ден – точно колкото да я намажем на една филия. Или на скарата, преди да сложим любимите пържоли.

Затова просто го направете. Ако сте се вързали на лафовете на министър-председателя, губите ... Няма да имате шанс да опитате. И да бъдете част от най-доброто и здраво общество.

------------------------------------------

ПП Има и друга малка подробност, за която никой не се сети в цялата върволица от коментари "за ползу сланину". Свободното слово може би позволява публичното заклеймяване на даден продукт, но все пак не носи след себе си последствия. Бизнесът може да скочи възмутен, а потребителят да го удари на чест, но вълнението ще отшуми като "всяко чудо за три дни". Без черни списъци, нормативни забрани или изхвърляне от пазара на полезни стоки. Разделянето на хората на такива, които ядат, и на такива, които не ядат сланина, обвързвайки техния собствен избор с плащания на повече или по-малко здравни вноски обаче, е чиста форма на дискриминация. И няма да издържи в нито един съд. Особено Европейският.