Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи днес, че очаква през февруари споразумение между Обединеното кралство и останалите 27 страни от ЕС за промени в условията на британското членство.

Единствената точка на несъгласие остават правата на небританските граждани на ЕС, които работят в Обединеното кралство. Дейвид Камерън иска те да чакат четири години, преди да получат право на социални помощи. Част от държавите-членки и Европейската комисия не са съгласни и смятат, че това граничи с дискриминация.

"Декемврийският Европейски съвет трябва да се занимае с всички политически дилеми свързани с този процес", каза за британските преговори с ЕС Туск в писмо публикувано днес. "Възоснова на политическо обсъждане по същество би трябвало да успеем да подготвим конкретно предложение, което да бъде окончателно прието през февруари".

На среща на върха на ЕС през декември Камерън се очаква да представи исканията на страната си, по повечето от които Туск каза, че останалите в съюза са готови на споразумение.