От комисия Професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет разпространиха съобщение, след като днес отказаха да съобщят пред жрналисти какъв е резултатът от изслушванията на Румяна Ченалова и няколко други замесени в скандала с "Двете каки".

Ето какво е решила комисията от 6 души:

-да изиска от сайта „Биволъ” цитираната от него експертиза на записа, изготвена от неназован реномиран международен институт;

-да изиска от прокуратурата на България информация относно това дали е назначена, по воденото досъдебно производство, експертиза на записа и да поиска, ако има такава, съобразно преценката на наблюдаващия прокурор, същата да бъде предоставена за сведение на КПЕПК;

-да отправи молба до прокуратурата на България, ако в рамките на досъдебното производство има налична информация за регистрираните трафични данни на мобилния телефон на г-жа Владимира Янева за м. февруари 2015г., със същата да бъде запозната Комисията, в случай на относимост към извършваната проверка и при спазване на законовите изисквания.

По-рано днес съдия Румяна Ченалова допусна, че СРС-то може да е законно, защото както "Биволъ" писа, по него личат т. нар. честотни маркери, които се ползват от държавните служби при подслушване, както и опити те да бъдат заличени. Така тя постави под съмнение изявление на главния прокурор Сотир Цацаров, че тяхна проверка е показала, че в периода, за който става въпрос - февруари, срещу двете известни участнички - Ченалова и Янева, не е имало законни СРС.

Самата Ченалова допусна, че може да е представлявала оперативен интерес, защото срещу нея вече е имало следствие. А относно казаното от прокуратурата, тя изтъкна, че проверката е обхващала София, а е честа практика СРС да се разписват от съдия съвсем другаде, а да се експлоатират в столицата.

Тя за пореден път изрази неудовлетворение от начина, по който прокуратурата води проверката и напомни, че не е чувала да са искани трафични данни от Вайбър.