СЛАВА АНАЧКОВА

Около 1,7 млн. лв. са били платени неоснователно в извънболничната медицинска помощ от началото на годината, обяви д-р Галя Йорданова от Националната здравноосигурителна каса. Сумата формира 70% увеличение на преводите, с които публичният фонд на практика се източва от личните лекари, поликлиниките и специалистите.

По всяка вероятност обаче, парите ще се върнат в касата, защото за първите 9 месеца на годината тя е издала 6675 акта за нарушения и очаква да прибере около 1,9 млн. лв. от глоби и санкции.

ЩЕ ДОПЛАЩАМЕ ПО-МАЛКО ЗА ЛЕКАРСТВА, НО ОТ ФЕВРУАРИ ДОГОДИНА

Междувременно д-р Страшимир Генев от Дирекция "Болнична помощ" допълни, че при лечебните заведения наложените глоби възлизат на 10,3 млн. лева.

По данни на НЗОК джипитата най-често злоупотрубяват с дейностите, които по право се полагат на пациентите. Например, отказват им направления за прегледи и изследвания или умишлено ги лишават от консултация. При проверка на над 4500 доктори не е открито медицинско досие на преминалите болни, а при над 1000 зъболекари са установени неточностти в поддържаната документация.

Най-тежкото нарушение при денталните медици е отчитане на поставена пломба върху изваден преди това зъб, което не би трябвало да се плаща от касата, защото е практически невъзможно.

Според актуалната статистика на един лекар в страната се падат средно по 1749 осигурени лица, а на един зъболекар - по 1069. Осигуреността от джипита намалява спрямо миналата година, защото около 100 лекари са спрели да практикуват или са напуснали страната.

Най-много джипита има в Плевен, където един доктор обслужва 1346 души. За сравнение в Разград тези пациенти са 2592.

От касата акцентират върху нарушенията, защото от следващата година системните злоупотреби и неудовлетвореността на пациентите ще бъдат достатъчно основание лекарите и лечебните заведения да губят договора си с публичния фонд. При повече от 3 регистрирани нарушения и чести оплаквания на болни, ведомството ще има право да прекратява финансирането. Условията, при които то може да бъде възстановено, обаче не са ясни.