Нормативните текстове, които ще намалят доплащането за медикаменти от джоба на пациентите, няма да влязат в сила след седмица, а чак през февруари догодина. За това са се договорили Министерството на здравеопазването и Българският фармацевтичен съюз, съобщиха от ведомството. 

Последните промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти предвиждаха от 15 декември гражданите да поемат от джоба си не повече от 60% от референтната стойност на лекарствата (т.е. най-ниската цена в 17 европейски държави - б.а.).

За целта се въвежда т.нар. ценови коридор за продуктите, които здравната каса сега плаща в рамките на 25-50%, а пациентът доплаща останалите 50-75 на сто. Според новия модел публичният фонд ще заплаща най-евтиното генерично лекарство в дадена терапевтична група, а пациентът ще доплаща не повече от 60%, но считано от 16 февруари 2016 година.

Например, ако в групата на медикаментите за гастро-ентерологични проблеми, продуктите са с референтна стойност 15 лв., касата поема само 25% от тази цена, а в аптеката същите се продават в диапазона от 20 до 30 лв., хората доплащат между 16,25 и 26,25 лева. След като промените в ценообразуването влязат в сила, за всички продукти в групата пациентите ще дават не повече от 9 лв., колкото са 60 на сто от референтните 15 лева. 

"Целта на отлагането е цялата система да получи възможност плавно да се адаптира към новите изисквания, залегнали в Наредбата, за де не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациента", обясняват от министерството.

"Ценовият коридор изисква малко време за нагаждане на операторите към него", коментира преди дни и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

Докато тече двумесечният срок, аптеките ще трябва да приспособят наличния софтуер към новите цени, а Националната здравноосигурителна каса да предвиди нови форми за контрол. На всички търговци пък се дава време да реализират на пазара лекарствата, купени по старата наредба, за да може от средата на февруари в аптеките да се продават само продукти с новите цени. 

По предварителни данни промяната ще се отрази върху крайната стойност на около 800 медикамента, които видимо ще поевтинеят за крайния потребител.