"Реформатори и ДПС се конкурират за любовта на Борисов от месеци насам. И двете смятат, че присъствието на другия е прекомерно, че другият е загубил местните избори и че премиерът не може без тях. Според мен през последната година Бойко Борисов се движи плавно от реформи към статукво", казва пред Нова тв политологът Първан Симеонов.

"Струва ми се, че пред правосъдния министър Христо Иванов стои опцията в един момент, ако нещата не се развият както иска, да осмисли присъствието си в този кабинет", смята той по повод повдигната тема за евентуални министерски оставки в кабинета.

"Ако се съди по изявленията на Радан Кънев до този момент, не му се иска такъв вариант. Две са опциите - очевидно седиш във властта, защото това е прагматично и носи полза. Другата е ДСБ да напусне цялото това нещо и да потърси позициониране като опозиция. В цялата тази сивкава политическа маса в момента няма опозиция. БСП се вглежда в себе си, а последното, което е ДПС, е опозиция", смята Симеонов.

По думите му големият въпрос е, ако ДСБ напуснат Реформаторския блок, кой ще ги последва. Той не изключи варианта част от Реформаторския блок "да катапултира" и заяви, че той ще става все по-интересен оттук нататък.

Темата за промените в Конституцията също излезе на дневен ред.

"Въпреки че има съпротива срещу промените в Конституцията, при гласуване в пленарна зала ще има мнозинство", заяви пред Радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов. Според него последното гласуване на временната комисия влиза в противоречие с първоначалния проект за промени, но все пак при гласуване на второ четене в Народното събрание не се очаква такова развитие.

РЕМОНТЪТ НА КОНСТИТУЦИЯТА - ПРЕД БЛОКАЖ, ЗАВИСИ ОТ ГЕРБ

Антоний Гълъбов коментира още, че изтичането на записи и медийната война срещу правосъдния министър и главния прокурор показват на колко дълбоко ниво са проблемите в системата. Според него се прави организирано усилие да се скандализира темата и да се отвлече общественото внимание от същността на проблемите.

Друг социолог - Юрий Асланов, смята, че или ще бъде постигнат компромис за промените в Конституцията, или управляващата коалиция ще се раздели. Според него това са двата сценария за развитие на отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок при гласуването на второ четене на промените в Конституцията този четвъртък.

"И двата варианта са възможни. Или ще бъде постигнат компромис и ще се намери някакъв център във вида на компромиса под формата на сделка и всичко ще мине "мирно и тихо" или партньорите в досегашното управляващо мнозинство ще се разцепят и отношенията помежду им ще се радикализират", каза още социологът.