Новият главорез на ислямистите от “Даеш” е Джихад Влад. Това обаче е партизанското му име, истинското е Анатолий Землянка (28 г.)

На 3 декември джихадистите публикуваха видео от обезглавяването на руски шпионин, облечен в традиционните затварнически дрехи в оранжево. Преди обезглавяването на клетника ислямистът с ловджийски нож в ръка на чист руски език изрича по адрес на Владимир Путин:

"Ти си едно псе. Тук и днес, в тази благословена страна, започва битката срещу Русия. Ще избием децата ви в името на всяко дете, което тук сте убили."

Говори и осъденият на смърт, признавайки, че е бил нает от руските тайни служби. Задачата му била да шпионира ислямистите в Сирия и най-вече руснаци, биещи се на тяхна страна. Миг след това обявеният за руски шпионин е посечен.

Още същият ден чеченският президент Рамзан Кадиров заяви, че жертвата е чеченец:

"Този руснак е чеченец. Той беше обезглавен. Това са потвърдени факти."

Кадиров се врече да отмъсти:

"Не вярвам той да е работил за някого, тъй като по начина, по който говори, е ясно, че всичко е нагласено."

Главорезът, ликвидирал "руския шпионин", се казва Анатолий Землянка, избрал си прозвището Джихад Влад, разкрива днес британският в. "Дейли мейл". Той е на 28 години и е от 110-хилядния град Ноябрск, Сибир.

Според свидетели, проговорили пред изданието, майка му се казва Светлана. Тя била дълбоко вярваща християнка. До преди три години тя имала магазин за домашни потреби, но не й провървяло и се отказала. Жената имала още един син.

Бивша учителка на Анатолий го описала като "невзрачен".

"Той беше лош ученик. Имаше предимно тройки, рядко по някоя четворка. Толя изобщо не беше борбен, напротив, беше въздържан, дори плах", споделя преподавателката, пожелала анонимност.

Преди да се отправи за Сирия, в продължение на две години Анатолий тренирал бокс, но поради липса на талант бил принуден да се откаже от този вид спорт. Треньорът му го характеризира като слабохарактерен, просто нямал духа на боец.

В родния си град младежът основал ислямска организация. Тя обаче просъществувала кратко време, тъй като съдът я забранил. След това заминал за Сирия, взел и приятелката си.

Според "Дейли мейл" последната му жертва наистина не е руснак, а чеченецът Магомед Хасиев. Той бил родом от планинско село в Урал. Родителите му са починали, когато момчето е било едва на 9 години. Отгледало го е семейство, което го е осиновило.

Изданието цитира източник от "Даеш", според който в продължение на една година Хасиев е шпионирал в Сирия и Ирак за руските тайни служби. Дали е така, не се знае.