Масата на собствената им гениалност се стоварва с такава сила върху тях толкова млади, че собствената й гравитация буквално разпада групата. И замалко да разпадне китариста Слаш чисто физически  - виртуозът е № 7 в класацията на "Билд" "Топ 10 на идиотите в рока" с далеч по-антични шмъркачи като Лу Рийд, Иги Поп, Ози, Стивън Тайлър и т.н.

Да, за Guns N'Roses става въпрос... Ако има място, на което да наместим онова безумно клише, че новината за евентуалното им събиране в оригинален състав "взриви социалните мрежи" - ето тук е!

Няма да изреждаме класическите статистики колко милиона продажби, колко златни, колко платинени албуми. В знаковия конфликт от калибъра на Ленън-Макартни всяко малко пушече около стоплянето на отношенията на Аксел Роуз и Слаш буквално обръща наопаки кожата на рокаджиите по света. И нищо чудно, когато на по 20 и няколко години си правил такива неща.

"На сайта им се появи официален мърчъндайз със старите членове", "Слаш и Аксел Роуз официално заровиха томахавките", "Слаш каза: Ако всички го искат, и аз ще го направя". "Гънс ще са хедлайнер на..." - всяко заглавие се харчи като топъл хляб макар и през 2015-а.

Пълзящият разпад на Guns обаче започва с напускането на Изи Страдлин - момчето с каскета и с невероятния композиторски талант. До степен, че в записания без него Use Your Illusion бандата не се свени да пусне кадри на публика с плакати "Къде е Изи?" Слушали сте го и сами нали?

Истерията, която винаги съпътства тази група, е тотална. На Мястото на Стивън Адлър и Изи Страдлин Guns взимат съответно Мат Соръм на барабани и Гилби Кларк на ритъм китара, Use Your Illusion буквално помита света, а Адлър дори опитва да изкара някой долар, съдейки бившата си банда, че го е подтикнала да затъне в блатото на наркотиците.

След разпада Слаш, за чиито сола са наддавали хора като Майкъл Джексън, прави няколко проекта. Както писахме онзи ден - за съжаление по тъжен повод, - истински успешен може е само Velvet Revolver.

А Аксел... За мнозина става за смях с това, че работи повече от 10 години над албума Chinese Democracy. Започва го през 1995 и успешно го издава на... 23 ноември 2008 г.

Освен за ултраталибаните, почитатели на Слаш, албумът показва и нещо друго - че Аксел може и да не успява да си открие всеки път хапчетата, но винаги открива гениални музиканти.

DJ Ашба почти постига това, което граничи с невъзможното - китарист след Слаш. И се справя. До 2015 г., когато съвсем полива слуховете, че бандата ще се върне в официалния си състав, като напуска. Същото прави и другият прекрасен китарист, който виждате на клипа - Рон „Бъмбълфуут” Тал.

Всъщност, ако няма насилници като Аксел, които да го вкарват в калъпа "цилиндър, цигара и дълъг колан с Гибсън Лес Пол на края му", DJ Ашба може да покаже много неща. Да благодарим на откачения характер на Аксел, че Ашба се отклонява и в супергрупата Sixx A.M.

Засега най-упоритите слухове са, че бомбата ще гръмне на Reading Festival догодина. "Ню Мюзикъл експрес" добавя Isle Of Wight и Download festival през 2017. Ще видим...

А дотогава нека не плачем.