Най-големият доставчик на хартия за банкноти - De La Rue, рязко намали производството си от 8 млрд. на 6 млрд. бройки годишно, съобщи Business Insider. Компанията смята да затвори 8 производствени линии и да съкрати 300 свои служители, за да намали годишните си разходи с $19,5 млн.

Производителите на книжни пари губят бизнес заради развитието на системи за безкаови и мобилни разплащания. 

Намаляването на книжните пари в обращение през последните години води и до дебат дали изобщо те са необходими. Например, Швеция си е поставила за цел да стане първата "безкешова" страна в света, като задължава всеки търговец да разполага с ПОС-терминал или да дава възможност за друг вид електронно разплащане.

Централните банки, сред които тези в Швеция и Швейцария, започват да прилагат отрицателни лихви върху депозитите, така карат потребителите да харчат парите си, за да стимулират икономиката. Ако хората плащат на банките, за да държат парите им, е логично да променят и своите навици и да спрат да спестяват.

Експерти от Банк ъф Ингланд и Европейската централна банка обръщат внимание, че парите в брой сами по себе си са проблем пред смяната на монетарната политика. Кешът също е известен и като предпочитаната платежна система за криминалния бизнес и тези, които искат да спестяват данъците си.

Основният проблем все пак е, че потребителските навици се променят бавно, така че поне в началото хората могат да изтеглят парите си от банките и да ги държат вкъщи, което ще доведе и до ръст на престъпността.