БЕРЛИН – Председателят на Европейския съвет Доналд Туск влезе в задочна словесна атака срещу Ангела Меркел. Докато германската канцлерка е за неограничен прием на бежанци, изричайки “Ще се справим”, Туск контира, че бежанската вълна трябва да се ограничи и изрече на немски: “Ще се справим!”

Туск е дал интервю в Брюксел на 6 водещи европейски всекидневника, сред които и “Зюддойче Цайтунг”. Днес изданията публикуват позицията му по бежанската криза.

Туск дава да се разбере, че канцлерката Меркел трябва да коригира политиката си и така да се ограничи потокът мигранти. Досега било лесно да се стигне до Европа, но това криело огромен риск за сигурността на континента.

Щом имаме правила, то ние сме длъжни да ги спазваме”, категоричен е Туск.

Това се отнасяло с пълна сила за съблюдаването на Споразумението от Дъблин, което предвижда мигрантите да се връщат в онази държава от Европейския съюз, където за пръв път са стъпили. Неотдавна Меркел заяви, че Дъблин в момента не функционира.

Шефът на Европейския съвет пледира драстично да се ограничи бежанския поток. Той очаквал от политическите лидери промяна в поведението им:

"Някои от тях казват, че бежанската вълна била прекалено голяма, за да могат да я спрат. Това е опасно. Длъжни сме да кажем: "Бежанската вълна е прекалено голяма, за да не я спрем!"

Никой в Европа не бил готов да приеме голям брой мигранти, дори и Германия.

Мнозина настоявали границите да останат отворени за жертви на войната в Сирия, тези хора съставлявали 30 на сто от мигрантите.

И поради тази причина на нас ни е нужен ефективен граничен контрол”, смята Туск.

Досега било много лесно да се стигне до Европа. Това довело до нарастване на риска за сигурността:

“Възможно е и е наложително мигрантите да се задържат дотогава, докато приключи процедурата по проверките. Не е достатъчна само минута, за да се взимат пръстови отпечатъци.”

По смисъла на международното, а и на европейското право срокът за проверки възлизал на 18 месеца.

“Моля ви не омаловажавайте въпроса за сигурността”, призовава Туск.

Той се спира и на решението на вътрешните министри на държавите от ЕС, взето през септември и то въпреки съпротивата на някои източноевропейски страни членки – да се преразпределят по квоти 160 000 бежанци. Според Туск взетото решение с мнозинство, а не с единодушие граничело с “политическо изнудване”.

Той проявявал разбиране към съпротивата на отделни държави да приемат мигранти по квоти.

Да припомним, че Словакия дори се обърна към Европейския съд заради наложената й квота и настоява решението да бъде обявено за невалидно.