Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

По-голямата част от текстовете от промените в Конституцията, които засягат прокуратурата, не бяха приети от парламентарната комисия за промени в основния закон. Заседанието на комисията, която гледа промените на второ четене, продължава и в момента.

В повечето случаи мотивът за неприемането на текстовете, свързани с прокуратурата, бе, че те излизат извън обхвата на приетите изменения на първо четене.

Не бе прието създаването на институцията на независимия зам.-главен прокурор, който да разследва престъпления от лица на висши държавни длъжности по румънски модел. Прие се, че парламентът може да приема доклади на главния прокурор, но не и да ги изисква. 

Не бе прието намаляването на мандата на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища от 7 на 5 години.

Депутатите гласуваха и разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска. Парламентарната квота във ВСС, състояща се от 11 членове, вече ще се избира с мнозинство от две трети.

Окончатаелното приемане на текстовете на второ четене ще бъде направено в пленарна зала.

Очаквайте подробности!

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Бе каза ви го Бойко - реформа, ама след изборите. Само не уточни кои избори ;)

Нора

Не ги е срам! Крадци и безчестници! Какво ли се ядосвам, то ако имахме МЪЖЕ щяхме ли да сме на това дередже като народ и като държава?! Извинявайте, че пропуснах кавичките?

ООооо..,

Бла,бла,бла...С толкова престъпници в Парламента,никакви положителни промени не могат да бъдат направени.Гарван гарвану.....Надежди всякакви тука оставете....Обърнал се Илия,пак в тия,щото интересът клати фесът...

Иво

Изроди! Вие сте властта, бе, от какво ви е страх?! Да не изпуснете схемата, нали? Да не би вие да се минете, като си забраните да ни минете. Не забравяйте, че няма да сте на власт вечно. Не забравяйте, че тези бомби, които сега залагате, ще гръмнат в лицето ви, когато станете отново обикновени плебеи.

Ама ти сериозно ли? Да си чул/видял гръмнала бомба в лицата на обикновените плебеи Бисеров, Софиянски, Орешарски, Костов, Искров... последният да затвори вратата.

Е...,

Е,те тоя като го скивам,ми причернява пред очите...Вижте очите на нереза...!! И тоя плондир ще решава съдби.Божееее..да не бъде....!!!

Брюксел

Никога няма да има същинска съдебна реформа в България.Депутатите са част от статуквото,тяхната цел е да няма реформи,а не да има.Реформи могат да станат само,ако тук дойде една комисия от Брюксел и тя да наложи промените.

Ясен

Ето това е философията на стадото: "Всеки е самият - ти!".

дебелян пеевский

Не виждам какво ви изненадва -- реформата е обречена без голямо мнозинство от неконтролирани депутати. В момента неконтролираните са около 0, така че шансовете за реформа са никакви.

Югозомби

Дори не е разочароващо. Отблъскващо е.

K. Georgiev

Нали не очаквате съдебната система сама да се реформира. Тя ако имаше желание да го направи отдавна да го беше свършила.

Югозомби

П. п. Ако подобен "компромис" бъде допуснат и по време на гласуването от Народното събрание, до голяма степен ще се обезсмисли не само оставането на власт на второто правителство на Борисов, но и съществуването на Реформаторския блок в този му състав и с това му ръководство.

Развеселен

тежка загуба за Протестна мрежа и тяхната партия ДСБ. След като и ДБГ не са подкрепили исканията за якобински терор на Кънев и генерал Атанасов, значи дори вътре в РБ има осъзнаване за какво става дума. Правете сметка.

Ще чакаме Бедров да се окопити и да ни вкара в кухнята на ПМ да усетим какво фламбе/флашмоб се готви там.

Югозомби

Развеселен, това не е само партизанска битка на Протестна мрежа и ДСБ. Не смесвай някои от активните участници в процеса с принципния проблем, който трябва да намери решение чрез промени на конституцията. Необходимо е ограничаване на властта и въвеждане на някаква форма на отговорност на практически безконтролната и разядена от корупция и лобизъм прокуратура в България, както и промяна на работата на Висшия съдебен съвет, която да отдели управлението на различните институции и да направи вземането на решенията в тях по-прозрачно за гражданството. Липсата на промяна ще означава запазване на досегашната мафиотизирана система, а тя задържа икономическото и социалното развитие на цялото общество.

Деян

РБ няма друг правилен ход, освен да напусне коалицията. След тази гавра ако имат чувство за чест трябва да покажат, че не са лъгали избирателите си тъй като без реформи тяхното по-нататъшно участие узаконява мафията.

надай се. рб ще си стои и ще си лапа, докато рапоня не разтури седянката.

роско

Ми...... Прав си. През 25 годишната ми история като гласоподавател..... май трябва да променя начина си на гласуване. Да не ме чакат в глас народен, нито пък в 21. Не знам, за мен това е шок. И ще го изживеят и те.

Радев

Какво да очакваме от мафиотската пасмина, която представлява въпросната комисия. От тъпия милиционер Димитър Лазаров ли очаквате реформи, от роднината на Ковачки, от палячото Ревизоро ли, от КОЙ?

denim58

Възмутена съм от тези страхливци. Какъв смисъл има от този парламент?! Преди парламентарните избори ни се кълняха,че ще реформират, а се оказаха лъжци...Пак ще дойдат избори и тогава, тези от този позорен списък, ще трябва да отговарят...Всъщност, #КОЙ си управлява, а ние сме измамените камили...

Радан още ли не е запял нещо във фейсбука?

Свинките си искат кочината, на тях подреден и чист дом им вреди. Срам,срам и пак срам!

Даваш ли, даваш, бостанджи Йово...

Charley

В такъв случай на следващите избори да си останат само с циганските гласове и да се оправят. Явно българина трябва да спре да гласува!!!

BG

На ход са реформаторите. Ако не напуснат коалицията, ще се свият до 1%. ББ ще им препише всички неудачи на правителството и ще започне да си точи зъбите за още един мандат. Мераклии за коалиционни партньори бол,без да изключвам БСП и ДПС. Избирателната активност ще спадне до ниво, когато циганските гласове ще дерижират демокрацията в България.

NAT

Как може да се лъжем, че сме "Република"?! Една бананова територия сме без никаква държавност и желание за промени към по-добро бъдеще. Територия на "опраскването", където всички партии само си играят на управляващи и опозиция, а търговското дружество, което зашитата правата и свободите на малцинствата клати всичко наред........

NAT

*защитава

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.