Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Коледната украса вече светна, а през следващите дни все по-често ще слушаме "Джингъл белс". Идват празници, а декември е отличен месец за равносметка и ново начало.

2015 година определено бе интересна. Непрестанни коалиционни неразбории по оста ГЕРБ - Реформатори подхранваха журналистическото остроумие. Имаше куп зле прикрити опити за лобизъм в полза на таксиметрови, цигарени или алкохолни монополи. От правителството бе "опраскан" министър професионалист, а  разговор между "две каки" произведе "пълзящ преврат". Амбицията за реформи в МВР бе погребана от протест на полицаи с качулки на Орлов мост.

Такава ни е политическата реалност, а нещичко в реалната икономика? Тази дето е чистият бизнес извън макростатистиката за външния дълг, парите в банките, данните за БВП, инфлацията и т. н.?

Преди година определено можеше да се извади корпоративна новина, достатъчно показателна, вдъхновяваща и категорична. Точно такава бе сделката за "Телерик". На повечето българи и сега името не говори нищо, но така или иначе малката технологична компания бе продадена за цели 262,5 милиона долара на американската Progress Software. 

Нещо подобно?

Дори и да не се сещате от раз, определено имаше прелюбопитни неща, които се случиха в българския бизнес през 2015 г. Например само преди броени дни приключи търг за една от най-големите и печеливши компании у нас - БТК ("Виваком"). Като постигната цена добрият стар телеком е по-скъп от платеното за "Телерик"  преди година. И все пак тази сделка никого не развълнува и зарадва. Може би защото компанията бе част от рухналата империя на Цветан Василев. А може би причината е друга, а именно, че два месеца преди сделката, преди изобщо да е започнало разпращане на покани до потенциални инвеститори, в България нямаше телеком специалист, който да не знае, че БТК е отредена за Спас Русев. Същият бизнесмен от Лондон, който през 2000-2001 г. събра юпитата от икономическия екип на правителството на Симеон Сакскобургготски. Сега продавач на БТК се явяваше "ВТБ Капитал", шеф на чийто български офис е бившият финансов министър на НДСВ Милен Велчев и за която работят и брат му Георги, и бившият му заместник във ведомството Красимир Катев. Колко прави 2+2?

Елементарната прозрачност на схемата определено изхвърля БТК от определението мегасделка. Кристално ясно е, че Русев няма да се легитимира за дълго като собственик и в крайна сметка акциите ще акостират на съвсем друг адрес в благоприятния момент за това. Едва ли ще чакаме дълго!

И ако за съдбата на БТК въпросителните около неь не намаляват, то за "Булгартабак" нещата започнаха да си идват на мястото. Може би най-важната икономическа новина за 2015 година дойде от Търговския регистър. В него за първи път се появиха данни, че корпулентният ДПС депутат Делян Пеевски не е просто изкусен оратор, юрист с изключителна квалификация и опит и машина за печелене на избори, но и бизнесмен. През тази година той и майка му купиха "Канал 3" и поделиха собствеността в три компании. От 27 август Пеевски е съсобственик в "Био уотър", "Био уотър инвестмънт" и "НСН инвестмънт". Най-интересна е последната компания, защото тя е съвсем официален акционер в "Булгартабак". Така онова, което всички знаеха, но се страхуваха да изрекат на глас поради липса на доказателства, вече е видно черно на бяло - Пеевски е собственик в цигарения холдинг.

През 2015 година имаше и друга доста любопитна новина, а именно, че енергийният бос Христо Ковачки, който допреди няколко месеца беше най-големият клиент на "БДЖ-Товарни превози" вече стана конкурент на държавната компания. Получаването на заветният лиценз и сертификат за безопасност стана след като Ковачки овладя цялата парламентарна група на бившето. "силиконово ДПС". И сега ГЕРБ имат гарантирана подкрепа от депутатите от БДЦ в ситуации, в които не могат да разчитат на подкрепа от официалните коалиционни партньори.

Преди година Клуб Z обясни, че Ковачки ще вземе жп лиценз и това наистина се случи. Сега можем да прогнозираме с доста висока степен на сигурност какво ще се случи догодина. А то е, че Ковачки ще стане собственик и на БДЖ. Според наши източници сценарият, по който това ще се случи вече е в ход. Идеята е държавната жп компания да бъде продадена срещу дълговете си по втория облигационен заем - около 150 милиона лева и намаляване на активите до същата стойност. Така собственикът на  компанията ще бъде онзи, който постигне споразумение с кредиторите и който ще изкупи задълженията към тях. Това разбира се ще е срещу сериозен дисконт от кредита, което ще превърне БДЖ в изключително апетитна хапка.

Схемата е позната. В нея няма кой знае какъв бизнес, но има много политика.

Happy Christmas!

Ключови думи

Коментари

Хепи кристмъс и на вас, в такъв случай. Хо-хо-хо.

socialen

Така е, когато най-добре неграмотник в Банановата Република е "премиерче" и опрасква, пардон, "управлява".

socialen

От август 2009 година всеки ден в Банановата Република е Halloween.

Развеселен

" Непрестанни коалиционни неразбории по оста ГЕРБ - Реформатори" така е много трудно да се работи

ПЕДАГОГ

ВСЕ ПОЗНАТИ ГРАБИТЕЛИ НА ДЪРЖАВАТА.И НИКОЙ НЕ ГИ ПИТА ОТ КЪДЕ СА ИМ ПАРИТЕ.ИКОНОМИЯ ОТ ЗАКУСКИ СИГУРНО АХ КОЛКО СА КЛЬОЩАВИ ДОРИ ПРИЛИЧАТ СКЕЛЕТИ .ГОРКИТЕ ТЕ.ВСИЧКИ ТЕ СА СВЪРЗАНИ И ЗАВИСИМИ ЕДИН ОТ ДРУГ.И КОГА ЛИ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СЕ ИЗБИВАТ КАТО ЕДНО ВРЕМЕ.

тука е така

Най-ме кефи когато Бойко обяснява колко няма нишо общо с тия хора,пък те забогатяват с всеки изминал ден и то с общественк поръпки.

zakkwylde

"Happy Christmas" може да напише само недоучен цървул. Merry бе, Merry Christmas. И така местните журналяци те отказват да четеш след заглавието.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.