Наш кореспондент в Тампа, Флорида

Двама са убийците от Сан Бернардино, Калифорния. Това са 28-годишният Сайед Фарук и 27-годишната му приятелка Ташфин Малик, съобщи полицията. 

НАЙ-МАЛКО 14 УБИТИ ПРИ БЕЗРАЗБОРНА СТРЕЛБА В КАЛИФОРНИЯ

Полицаите преследвали черен джип, който тръгнал от посочения район, съобщи на пресконференция шефът на полицейското управление Джерод Бароган. В колата пътували мъж и жена, които са били убити при престрелката. Очевидци разказаха, че черният автомобил карал с висока скорост и бил застигнат от брониран микробус, натоварен с полицейски командоси.

Двамата бегълци първи открили огън по преследващите ги агенти, които отвърнали с хаотична стрелба. Черният джип бил направeн на решето от куршумите, които покосили двамата терористи в него. Телевизията показа трупа на един от нападателите, който паднал през вратата на колата, облян в кръв. При престрелката бил ранен един полицай.

Жителите на района, където се разиграла сцената, панически се изпокрили в домовете си и залостили входните врати. Един от тях, който пожела да остане анонимен, призна, че е бил много уплашен и се скрил в банята, надявайки се мраморните стени да го защитят от заблудени куршуми.

Началото

Очевидец, който се намирал в регионалния център „Инленд“, който обслужвал хора с увреждания, разказал, че в сряда сутринта Фарук, известен на другите служители по презимето си Рахил, излязъл от сградата, изглеждайки нервиран. Около 11 часа той се върнал въоръжен и с придружител, и двамата открили стрелба по хората в сградата.

Според Ройтерс, при напускането на сцената на кръвопролитието, заедно с атентаторите имало и трети човек. Но полицията обясни, че той е бил задържан и още не е установено дали има участие в инцидента.

По време на нападението в „Инленд“ имало коледно тържество на служителите, като след първите изстрели настъпила страхотна паника. Млада служителка от центъра разказа по телевизия Ей Би Си, че заедно с колеги се скрила в една от стаите, загасили лампите, заключили вратата и легнали на пода.

Жена, която била на улицата по време на нападението, разказа, че видяла терористите да бягат и да се качват в черен джип "Джи Ем Си", който след това потеглил в неизвестна посока. Минути след стрелбата районът около центъра бил заобиколен от полицейски коли, линейки и пожарни. Санитари започнали да дават първа помощ на някои от пострадалите, които били поставени на носилки върху асфалта. 

Кой е Фарук?

Според местната преса Сайед работел като данъчен чиновник в Държавното бюро за равенство, сочи профилът му в професионалната мрежа „Линкедин“. През 2003 г той завършил гимназията „Ла Сиера“, а през 2013 г се дипломирал във финансовия факултет на Държавния университет на Калифорния във Фулъртън.

Според полицията Сайед Фарук и Ташфин Малик или са женени, или живеят заедно. Съветът за американо-ислямски отношения съобщи, че Фарук е женен от две години, но не посочи името на съпругата му.

Изненадваща поява

На извънредна пресконференция на Съвета за американо-ислямски отношения в Анахайм се появи зетят на Сайед Фарук Фархан Кан. Според американските медии, това е било изненадващо за всички.

„Не мога да изразя колко ме натъжи това, което стана днес. Тъжно ми е, че хора загубиха живота си и все още съм шокиран от станалото,“ каза Фархан Кан.

Съветът заяви, че атаките нямат нищо общо с исляма. Репортерите обаче засипали зетя на Фарук за това дали е бил религиозен, бил ли е депресиран и т.н., предава „Вашингтон пост“.

"Нямам идея“, отговорил Кан. „Защо му е да прави това? Защо му е да прави нещо подобно?“

В този момент организаторите на пресконференцията взели отново думата и обяснили, че Кан не е дошъл, за да коментира заподозрените.

Предградието на Лос Анджелис Сан Бернандино, където се разигра драмата, е с население от над 200 хиляди жители. Много от хората в него бяха тежко засегнати от ипотечната криза през 2008 г и загубили къщите си, след като не могли да плащат на банките, допълва "Ню Йорк таймс".