Турция сама трябва да разбере какво трябва да направи след инцидента със сваления самолет, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Ясно е, че отношенията ни не могат в тази ситуация да се развиват на принципа business as usual. Ние разглеждаме тази акция на Турция като противоречаща на борбата с тероризма", каза Лавров.

Според него зад свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турски изтребители може да се крие опит да бъде прекъснат процесът за политическо регулиране на кризата в Сирия и да се помогне на ислямистите да завладеят тази страна и региона.

"Трудно е да се отърсиш от такова впечатление", обобщи дипломат номер 1 на Москва.

От думите му стана ясно, че той ще се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Белград. Това ще стане по време на Съвета на външните министри на страните от ОССЕ - Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Тя започва на 3 декември в столицата на Сърбия.

"Говорих на другия ден след това нарушаване на международното право (свалянето на самолета - б.р.) с Чавушоглу и не чух от него нищо ново в сравнение с това, което турското ръководство заявяваше публично, като оправдаваше своята неприемлива престъпна акция. Сега турската страна настоятелно моли да направи очна ставка по време на срещата в Белград. Ние няма да бягаме от този контакт, ще чуем какво ни казва Чавушоглу", каза Лавров.