Външните министри от НАТО одобриха нова стратегия за хибридна война, предаде АФП.

Това стана снощи в Брюксел по време на Европейски съвет на ниво първи дипломати. В него участва и българският външен министър Даниел Митов.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че хибридните атаки може да предизвикат задействане на член 5 от Вашингтонския договор. Този член гласи, че въоръжено нападение срещу една от страните от НАТО се разглежда като нападение срещу целия пакт и той има право да отвърне. 

"Нашата концепция включва три елемента: подготовка, възпиране и отбрана. Ние трябва да осъществим и трите. Хибридните нападения предполагат широк спектър заплахи. Затова НАТО се нуждае от широк спектър възможности да се защити. При хибридните атаки например се използва дезинформация, измама, поради което времето за ответни действия е много ограничено. Затова ни е нужна много висока степен на готовност на силите ни", каза Столтенберг.

Друг елемент е всеобхватното възприемане на ситуацията и разузнавателните възможности. Така ще бъде преодоляна маскировката, която заедно с тайните операции е част от хибридните атаки. 

При такова нападение не става ясно веднага това война ли е или все още е мир. Затова са необходими значителни разузнавателни възможности, използване на сили със специално предназначение.

Кибернетичните заплахи са още един аспект на хибридната война, отбеляза генералният секретар. 

На въпрос дали НАТО смята, че понятието за хибридни заплахи се свързва само с Русия, Столтенберг отговори, че тези заплахи не са свързани с една конкретна страна или район. Те идват от различни части на света и съчетават пропаганда, спецоперации, използване на военна сила, кибератаки и дезинформация за постигане на конкретни политически.

Като пример за колективна отбрана Столтенберг изтъкна мерките на НАТО по отношение на Турция.

"Нашият съюзник Турция се намира буквално на фронтовата линия. Имаме дългосрочни планове за нейната отбрана", каза той.

В продължение на няколко години алиансът укрепвал провитовъздушната отбрана на Анкара и ще продължи да го прави. В близките седмици е бъдат разработени допълнителни мерки за укрепване на отбраната на Турция.