Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Външните министри от НАТО одобриха нова стратегия за хибридна война, предаде АФП.

Това стана снощи в Брюксел по време на Европейски съвет на ниво първи дипломати. В него участва и българският външен министър Даниел Митов.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че хибридните атаки може да предизвикат задействане на член 5 от Вашингтонския договор. Този член гласи, че въоръжено нападение срещу една от страните от НАТО се разглежда като нападение срещу целия пакт и той има право да отвърне. 

"Нашата концепция включва три елемента: подготовка, възпиране и отбрана. Ние трябва да осъществим и трите. Хибридните нападения предполагат широк спектър заплахи. Затова НАТО се нуждае от широк спектър възможности да се защити. При хибридните атаки например се използва дезинформация, измама, поради което времето за ответни действия е много ограничено. Затова ни е нужна много висока степен на готовност на силите ни", каза Столтенберг.

Друг елемент е всеобхватното възприемане на ситуацията и разузнавателните възможности. Така ще бъде преодоляна маскировката, която заедно с тайните операции е част от хибридните атаки. 

При такова нападение не става ясно веднага това война ли е или все още е мир. Затова са необходими значителни разузнавателни възможности, използване на сили със специално предназначение.

Кибернетичните заплахи са още един аспект на хибридната война, отбеляза генералният секретар. 

На въпрос дали НАТО смята, че понятието за хибридни заплахи се свързва само с Русия, Столтенберг отговори, че тези заплахи не са свързани с една конкретна страна или район. Те идват от различни части на света и съчетават пропаганда, спецоперации, използване на военна сила, кибератаки и дезинформация за постигане на конкретни политически.

Като пример за колективна отбрана Столтенберг изтъкна мерките на НАТО по отношение на Турция.

"Нашият съюзник Турция се намира буквално на фронтовата линия. Имаме дългосрочни планове за нейната отбрана", каза той.

В продължение на няколко години алиансът укрепвал провитовъздушната отбрана на Анкара и ще продължи да го прави. В близките седмици е бъдат разработени допълнителни мерки за укрепване на отбраната на Турция.

Ключови думи

Коментари

Маша

Бабо Мецо,не е опашка на гущерче това което дърпаш.Огнедишащя дракон е.

Деян

Само не си въобразявайте, че наш Бойко ще се включи в тези действия на НАТО. Както виждате в последните дни, той дори и не се опитва да маскира откровено русофилската си позиция. Първо провъзгласи руския външен министър Лавров за най-великия политик на съвремието. Предполагал, че самият Лавров е бил изненадан от дългия език, с който Борисов го облиза там, където сам не се стига. И то след като оня го сгази като луда крава телето си. Преди това нарече Президента ястреб, защото предпочете интересът на България пред този на Москва. Последва отказа да подпише протеста срещу Северен поток 2 и показа на целия свят, че той е с Русия когато съгреши дори. Изпадна в истерия, когато стана ясно, че НАТО може да започне военни действия в Сирия и изломоти, че за България това не се отнася. Както и да го гледа човек - русофил до мозъка на костите си.

Николов

Днес Гърция обяви,че отново Турция е нарушила въздушното пространство на Гърция. Интересно защо НАТО не разглежда това като нарушение и не подкрепя Гърция да защити суверенитета си. Виждате ли каква порнография разигра Турция. И защо сега всички треперят дали Путин няма да гръмне по някого. А че ще гръмне -рано или късно ще стане. За да знаят всички ,че с Русия шега не бива.

Натиснаха ви копчето и започнахте да ни "осведомявате" за нарушенията на турски самол;ети. Николов, ти да не си от "тройката" на Михаил Константинов? Или принадлежиш на друга?

Физаряткин

Да има доста случаи за нарушения, само дето Турция и Гърция са в НАТО, а Гърция има едни от най-мощните въздушни сили е Европа. ;)

И в Украйна, с Русия шега не биваше, а бяха наритани не един, и два кацапски задника.

Това че гърците твърдят нещо не означава,че е истина да не говорим,че Ципрас и Пути са любовници.

Ами то е ясно....,

НАТО ще чепка отвсякъде срещу Русия за да и пречи и ще настройва света срещу нея.Не е далеч деня,когато светът ще отвърне очи от Америка,ако иска да оцелее и ще си даде сметка,че всичкото зло дойде отвъд океана....

Пхаха!

*

Драги другарю, ти пишеш: "Не е далеч денят, когато светът ще отвърне очи от Америка..." Далеч е този ден, много е далеч, драги другарю! От Никита-Хрушчово врене го чакаме този ден, вече от 60 години го чакаме този ден, а той още не е настъпил. Знаеш ли колко верни партийни другари и други тем подобни тролове си отидоха с отворени очи, а този пусти ден все още не настъпва! Не настъпва и не настъпва, дявол да го вземе! Но остави другото, ами и децата на верни наши партийни другари и другарки отидоха в пустата тази Америка! Имаха за задача да я разложат отвътре, пък то те самите взеха, че се разложиха!!! Срамота! Та така, драги мой партийни другарю, и аз ще си отида в скоро време, но дано ти поне да видиш въжделения ден, когато ТКЗС-то на гр. Вашингтон ще обяви благородно социалистическо съревнование на АПК-то на гр. Сан-Франциско, а американски пионери и комсомолци ще почетат светлата памет на другарите Енвер Ходжа, Тодор Живков и Николае Чаушеску. Очаквах го този ден в продължение на десетилетия, но няма да го дочакам... Дано ти, верни мой партийни другарю, да го дочакаш.

SRQBoyboy

Стретегията на НАТО е 100% правилна, макар да е малко закъсняла. Русия е заплаха №1 за европейската сигурност. Тя е управлявана от авантюристи и мизантропи, които биха използвали всяка възможност, за да навредят на интересите на страните от Стария континент. Хубавото е, че Русия не е световна сила. Те сами си го признаха в Независимая газета: Супредържава за вътрешна консумация. Точна диагноза!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.