Шест турски изтребителя F-16 са нарушили днес гръцкото въздушно пространство, оставайки в него около 30 минути. Това съобщава генералният щаб на гръцката армия, предаде БГНЕС.

„Група от 6 турски F-16 в 15:01 часа местно време влезе в гръцкото въздушно пространство между островите Лесбос и Хиос, без да се предоставят план за полета. След това групата се раздели на 2 и 4 изтребителя“, гласи съобщението.

Гръцките военни твърдят, че турските изтребители се намирали във въздушното пространство на страната им около 30 минути

„Четирите турски самолета напуснаха гръцкото пространство в 15:28 местно време, другите два в 15:30", посочват в генщаба.

Буквално вчера световните медии написаха за гневните реплики между гръцкия премиер Алексис Ципрас и турския му колега Мехмет Давутоглу, които си разменили в Туитър.

В серия от четири кратки съобщения Ципрас пише, че за щастие гръцките пилоти не са толкова „нервни“, колкото са турските спрямо руснаците". "Това, което се случва в Егейско море, е възмутително и невероятно." "Харчим милиарди за оръжия. Вие - за да нарушавате нашето въздушно пространство. Ние, за да ви спираме", написа Ципрас.

Давутоглу отговори: .

„Коментарите на Ципрас за пилотите изглеждат напълно несъответстващи на духа на днешния ден. Алексис, нека се съсредоточим върху положителния дневен ред“, поиска турският премиер.