Създаването на институция независим прокурор по румънски модел, който да разследва престъпления със съмнения за корупция по високите етажи на властта няма шанс да бъде прието като промяна в Конституцията. Това стана ясно от думите на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на парламента. Въвеждането на явно гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС) обаче все още е възможно.

И двете предложения за промени в основния закон са на Реформаторския блок. Според Цветанов обаче първото е извън обсега на приетите промени на първо четене и няма как да бъде подкрепено на второ. Той обаче смята, че въвеждането на явно гласуване във ВСС не е извън обхвата на приетите досега текстове.

"Смятам, че всяка конституционна промяна трябва да бъде приета с колкото е възможно повече парламентарна подкрепа и не си заслужава коментар всяко предложение, което не би могло да постигне парламентарно съгласие на над 160 депутати", коментира Цветанов идеята за независим прокурор.

По отношение на явното гласуване във ВСС обаче той бе по-умерен:

"Разумни хора сме и когато в един конструктивен диалог се постига и политически консенсус, надяваме се и към него ще бъдат присъединени и всички тези трезвомислещи народни представители, които вярват, че тези изменения ще доведат до истинските промени, които се очакват от обществото и от самата съдебна система".

Зам.-шефът на ГЕРБ отказа да коментира по същество поредната порция записи на разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова.

"Не смятам, че съм човекът, който трябва да коментира някакви записи, без значение дали са истински или не. Колкото по-бързо приключим с тази случка, толкова по-добре за обществото и за всички институции", каза Цветанов, но не уточни какво има предвид пор бързо приключване на случката.

По подобен начин той коментира и твърденията в тези разговори, че службите са под контрола на ДПС. За това твърдение лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че неговата партия отдавна говори за тези обвързаности.

"Не смятам, че трябва да участвам в провокирането на някакво напрежение между парламентарните групи", каза Цветанов.

И допълни, че в контекста на промените в Конституцията трябва да се търсят възможности за обединение.