Без министри и със скромното участие на управляващото мнозинство протичат дебатите в пленарна зала на второто четене по бюджетите на здравното и общественото осигуряване. Липсата на активност от страна на вносителите ядоса опозицията, която изтълкува ситуацията като подценяване на целия държавен бюджет.

"Току- що разбрах, че никой от управляващите няма намерение да вземе отношение и да се изказва по разглежданите днес бюджети", възмути се първа Корнелия Нинова от БСП.

По-рано през деня депутатите приеха бюджета на Националната здравноосигурителна каса, но отново без присъствието на част от вносителите. Левицата поиска поне вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин да присъства в залата, за да защити одобрения от правителството проектобюджет на държавното обществено осигуряване. Той обаче е в Брюксел и вместо него отговори председателят на парламента Цецка Цачева:

"Понякога мълчанието е по-голяма защита от гласно изразените позиции", коментира Цачева и събра аплодисменти от залата.

Това обаче не успокои левицата, според която липсата на управляващи в пленарната зала по толкова важен въпрос като държавния бюджет е прецедент.

"Това е исторически момент. Няма такъв парламент в Европа, който ще обсъжда бюджета без нито един представител на правителството, без нито едно изказване на управляващите, без нито една защита. Не помня подобно нещо да се е случвало досега. Затова предлагам поне чистачката на премиера да дойде, за да присъства на гледането на бюджета", предложи соцдепутатът Румен Гечев.

Веднага след това председателят на парламента Цецка Цачева започна поименна проверка. В залата обаче имаше кворум и заседанието продължи.