"Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечение!"

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира широко дискутирания данък "Вредни храни" по време на пресконференция на тема "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата". Той уточни, че това е първопричината за високата смъртност и големия брой инфаркти и инсулти. Според Борисов е необходимо да се изградят навици и култура, с което се въвежда и данък "Вредни храни", предава "Фокус".

Премиерът бурно се възмути и от милиардите, които се харчат за жертвите от пътния травматизъм. По думите му не може повече да се толерира неспазването на дисциплината, като се започне от войната по пътищата.

"Здравните вноски - би трябвало застрахователите да одират рискови шофьори в пъти повече! Няма несмазана мантинела в тази държава. На всеки 5 метра мантинелата е счупена. Всички тези хора, благодарение на слабата си дисциплина и неспазване на закона, идват при проф. Миланов (шефа на "Пиргов", б.р.)", посочи Борисов.

Ние ще толерираме ли като общество тези хора, които благодарение на това, че се правят на бабаити, трябва да извадим за тях стотици милиони? За това, че той иска да е бабаит. Това иска да внуши министър Москов."

Борисов защити и здравния министър Петър Москов срещу недоволстващите.

"Винаги ще има и такива - които, когато бизнесът им намалее, ще бъдат нещастни. Не може едни болници да работят по всички теми, други само по тези, които са високо платени. Това всеки го може! Не може толкова млрд. да се харчат в здравеопазването и да продължаваме да отчитаме по-голяма смъртност и заболеваемост", заяви Борисов.