Русия за пореден път обвини Турция, че е свалила нейния самолет край границата със Сирия, за да защити своята петролна търговия с "Даеш" ("Ислямска държава").

Този път обвинението отправи самият президент Владимир Путин. Това стана на международната конференция за климата в Париж, предаде ТАСС.

"Русия има основания да смята, че нейният Су-24 е бил свален, за да се обезопасят доставките на незаконен петрол от Сирия за Турция", каза Путин на заключителната си пресконференция.

ВИЖТЕ ОЩЕ: КАКВО КАЗАХА СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ В ПАРИЖ

Подозренията, че турските власти купуват петрол от "Даеш", не са от вчера. По-сериозните руски обвинения обаче заваляха след 24 ноември, когато бе свален самолетът.

Само ден по-късно за такава търговия намекна премиерът Дмитрий Медведев. А след още два дни сирийският министър на информацията Омран аз Зуби заяви, че търговията се върти главно от Билал - 34-годишния син на турския президент Реджеп Ердоган.

МЕДВЕДЕВ: ВИСШИ ЧИНОВНИЦИ ОТ ТУРЦИЯ ТЪРГУВАТ С ПЕТРОЛ ОТ "ДАЕШ"

Путин бе попитан и дали Москва е готова за формиране на широка антитерористична коалиция.

"Ние винаги сме го искали Но това не може да се постигне, докато някой използва част от терористичните организации за постигането на инцидентни цели", отговори той.

Според него продължава финансовата помощ за терористите в Сирия.

"Получихме допълнителни данни, потвърждаващи, че петрол от находищата, контролирани от "Ислямска държава", се доставя в индустриални количества на територията на Турция, - заяви руският лидер. - И имаме всички основания да смятаме, че решението да бъде свален нашия самолет е било продиктувано от желанието да се осигури безопасност на тези маршрути за доставка на този петрол именно към пристанищата, откъдето се товари на танкери."

ТУРЦИЯ СВАЛИЛА РУСКИЯ САМОЛЕТ ЗАРАДИ СИНА НА ЕРДОГАН

По думите му терористите използват безвизовия режим на Русия с Турция за придвижването си, но Анкара не е реагирала на съответната загриженост на Москва.

"Ние отдавна молехме да се обърне внимание на това, че представители на терористични организации, воювали в отделни региони на Русия, по-специално в Северен Кавказ, "изплуват" на територията на Турция", каза Путин.

Той добави, че Москва е молила Анкара да сложи край на тази практика.

"Въпреки това, те се намират на територията на Турция, пребивават в охранявани от спецслужбите и полицията региони, а после, възползвайки се от безвизовия режим, отново "изплуват" на наша територия и ние продължаваме да се борим с тях", каза Путин.

Той също така сподели, че е обсъдил с американския президент Барак Обама списък на организациите, действащи в Сирия, които двете страни смятат за терористични.

Реджеп Ердоган на свой ред отхвърли поредните руски обвинения за търговията с петрол с "Даеш". Той увери, че подаде оставка, ако се те бъдат потвърдени.

"Казвам съвършено открито: ако подобни факти се потвърдят, няма да остана на поста си. При това питам уважаемият Путин той ще остане ли?", заяви турският държавен глава пред медиите.

Ердоган също бе на конференцията в Париж. Той бе помолил за среща с Путин, но тя не се състоя.

"Всички знаят страните, от които купуваме петрол. Финансовото министерство на САЩ съобщи, че един от тези, които купуват петрол от "Даеш", е гражданин на Сирия и Русия. Нека първо да отговорят на това", заяви Ердоган.

Той изтъкна, че Анкара не очаква прекъсване на отношенията с Москва.

ЕРДОГАН ЗВЪНИ НА ПУТИН, ТОЙ НЕ МУ ВДИГА