Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България може да разчита на 100 милиона евро по плана "Юнкер". Това обяви вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

"До края на тази година 50 млрд. евро влизат в европейската икономика по плана Юнкер. От тях 100 милиона евро отиват в България", заяви Георгиева в интервю за предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че средствата ще отидат за кредитна линия за малки и средни предприятия.

"Надяваме се, че около 1000 предприятия ще могат да се възползват от нея. И това, което е чудесно, е, че вече 150 кандидатстват и са в процес на получаване на финансиране, което е при много добри условия", обясни вицепрезидентът на ЕК.

По отношение на плана Юнкер, чиято цел е да генерира 315 млрд. евро инвестиции в европейската икономика, комисар Георгиева още веднъж подчерта, че това не е план, който финансира публични инвестиции.

"Целта тук е да се събудят парите, които спят в банките - частните инвестиции. Затова за България е важно да кандидатства с проекти, които са привлекателни за частния сектор, да ангажира частния сектор", посочи тя.

Планът "Юнкер" се състои от три елемента – създаването на Европейски фонд за стратегически инвестиции, който ще бъде част от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ); - организирането на Център за обработка на проектите, който ще играе ролята на инфраструктурата на плана; - реформи в регулациите на страните на Европейския съюз, за задълбочаване и разширяване на вътрешния пазар.

Поставената цел е в следващите три години да бъдат мобилизирани инвестиции за 315 милиарда евро. Това обаче не са пари накуп, които стоят някъде и всяко правителство трябва да кандидатства за част от тях. Парите на данъкоплатците ще бъдат 21 милиарда евро, които ще служат за гаранция, а целта им е да привлекат частни 240 милиарда дългосрочни инвестиции и 75 милиарда от малките и средни предприятия.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Ако съдим по досегашния опит, не идват в България, а в джобовете на герберастията. Което далеч не е е едно и също.

ass

Девять стран ЕС намерены заблокировать «Северный поток-2»

всем похуй.

Деян

Защо само 100 милиона? Това прави 0,2% от общата сума. Къде ще идат другите 99,8%? Справедливо ли е ние да получим таза унизително малка част?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.