СЛАВА АНАЧКОВА

Пет минути след началото на извънредното заседание на парламентарната бюджетна комисия депутатите от БСП и "Атака" напуснаха залата. Причината е, че никой от тях не е бил предварително запознат с новите промени в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване преди второто му четене. Според парламентарния правилник, народните представители трябва да получат всички проекти и становища 24 часа преди началото на заседанието. 

Николай Александров от "Атака" обаче нагледно показа, че документите ги няма в електронната му поща.

"Имаме само един доклад, който ни го носят топъл-топъл. Другите в момента се печатат. Оказа се, че между първо и второ четене ГЕРБ и АБВ са сложили едни неща, които не се знае какви са", коментира Александров.

По думите му управляващото мнозинство бърза да приеме промените в държавния бюджет, но грубо погазва законите в страната.

"Тук сме само, за да натискаме копчета ли? В момента това, което става тук, е атентат срещу демокрацията. Без материали започваме заседание, което е предрешено. Тук всички колеги са фигуранти", възмути се депутатът от БСП Румен Гечев.

С тези аргументи левицата предложи заседанието да бъде отложено, но не събра мнозинство при гласуването.  С 6 гласа "за" и 8 "против" извънредното заседание на бюджетната комисия продължи. В дневния ред са проектите за бюджети на ДОО, на здравната каса и на държавата.