Бившата председателка на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова изказа несъгласие с отказа на президента Росен Плевнелиев да се ангажира със сформирането на независима комисия, която да разследва „Яневагейт“.

Не съм съгласна с президента“, каза Куцкова пред бТВ и припомни, че президентът осуети клетвата на Венета Марковска за конституционен съдия. „Нестандартните ситуации предизвикват нестандартни решения“.

Нели Куцкова още в понеделник призова президента да сформира независима комисия.

Не трябва да се оставя само ВСС (Висшия съдебен съвет – б.р.) да ги проверява тези неща, защото там са замесени членове на Съвета“, каза тогава Куцкова пред Нова телевизия.

В четвъртък председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов също призова Росен Плевнелиев да се ангажира, въпреки че няма пряко разписана законова възможност за това.

Контрааргументът ще бъде, че няма законов текст, но моралът стои над закона“, каза тогава Панов.

По-късно същия ден той се срещна с президента Плевнелиев, който малко по-късно разпространи позиция срещу предложението.

Търсенето на решения извън конституционните и законови норми не може да гарантира независимостта на съдебната власт и да доведе до решаване на проблемите, а до тяхното задълбочаване и до размиване на отговорността", каза тогава президентът.

Нели Куцкова коментира, че не целият състав на ВСС е от т.нар. „гнили ябълки“.

„Със сигурност има там хора със зависимости, със сигурност има и хора, които наистина държат на това, което са обещали при избирането им... Главният прокурор би могъл да възложи на някой прокурор, но със съгласието на ВСС, да извърши такава проверка“, каза още тя."

ПО-РАНО РАДАН КЪНЕВ СЪЩО ПРИЗОВА СОТИР ЦАЦАРОВ ДА ВЪЗЛОЖИ НА ДРУГ ПРОКУРОР ПРОВЕРКАТА

ПРЕДИ ТОВА „ПРОТЕСТНА МРЕЖА“ ПРИЗОВА ДЕПУТАТИТЕ ДА СЕ ЗАНИМАЯТ СЪС СЛУЧАЯ ИЛИ ДА СИ ХОДЯТ

Нели Куцкова припомни, че мнозинството от съдиите в Софийския градски съд са изразили недоволство още при избирането на Владимира Янева за председател, но политиците са започнали да обръщат внимание на проблемите чак след като посланикът на Франция Ксавие дьо Кабан се намеси.

Апелирам към държавните мъже да обръщат внимание, когато съдиите сигнализират. Русия не е Путин, а съдебната система не е Ченалова и Янева“.

През април ВСС не избра Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд, въпреки че мнозинството от членовете на Съвета се изказаха в нейна подкрепа.