Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившата председателка на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова изказа несъгласие с отказа на президента Росен Плевнелиев да се ангажира със сформирането на независима комисия, която да разследва „Яневагейт“.

Не съм съгласна с президента“, каза Куцкова пред бТВ и припомни, че президентът осуети клетвата на Венета Марковска за конституционен съдия. „Нестандартните ситуации предизвикват нестандартни решения“.

Нели Куцкова още в понеделник призова президента да сформира независима комисия.

Не трябва да се оставя само ВСС (Висшия съдебен съвет – б.р.) да ги проверява тези неща, защото там са замесени членове на Съвета“, каза тогава Куцкова пред Нова телевизия.

В четвъртък председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов също призова Росен Плевнелиев да се ангажира, въпреки че няма пряко разписана законова възможност за това.

Контрааргументът ще бъде, че няма законов текст, но моралът стои над закона“, каза тогава Панов.

По-късно същия ден той се срещна с президента Плевнелиев, който малко по-късно разпространи позиция срещу предложението.

Търсенето на решения извън конституционните и законови норми не може да гарантира независимостта на съдебната власт и да доведе до решаване на проблемите, а до тяхното задълбочаване и до размиване на отговорността", каза тогава президентът.

Нели Куцкова коментира, че не целият състав на ВСС е от т.нар. „гнили ябълки“.

„Със сигурност има там хора със зависимости, със сигурност има и хора, които наистина държат на това, което са обещали при избирането им... Главният прокурор би могъл да възложи на някой прокурор, но със съгласието на ВСС, да извърши такава проверка“, каза още тя."

ПО-РАНО РАДАН КЪНЕВ СЪЩО ПРИЗОВА СОТИР ЦАЦАРОВ ДА ВЪЗЛОЖИ НА ДРУГ ПРОКУРОР ПРОВЕРКАТА

ПРЕДИ ТОВА „ПРОТЕСТНА МРЕЖА“ ПРИЗОВА ДЕПУТАТИТЕ ДА СЕ ЗАНИМАЯТ СЪС СЛУЧАЯ ИЛИ ДА СИ ХОДЯТ

Нели Куцкова припомни, че мнозинството от съдиите в Софийския градски съд са изразили недоволство още при избирането на Владимира Янева за председател, но политиците са започнали да обръщат внимание на проблемите чак след като посланикът на Франция Ксавие дьо Кабан се намеси.

Апелирам към държавните мъже да обръщат внимание, когато съдиите сигнализират. Русия не е Путин, а съдебната система не е Ченалова и Янева“.

През април ВСС не избра Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд, въпреки че мнозинството от членовете на Съвета се изказаха в нейна подкрепа. 

Ключови думи

Коментари

Професор

ЗАЩО МЪЛЧИ СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪД? Вижте какво твърди Радан Кънев: "След десетилетие на скандали, ние сме на път да можем да разкрием цялата корупционна мрежа, ядрото на мафията, защото най-важният бастион на мафията е съдебната система... Внимание заслужават не толкова изтеклите записи на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и вече уволнената съдия Румяна Ченалова, а последвалите изказвания на Ченалова. Зад този скандал стои най-тежката корупционна схема около Софийски градски съд. Това е сърцето на октопода.” Значи така: 1. Най-важният бастион на мафията била съдебната система. 2. Сърцето на октопода бил Софийският градски съд. Хайде да си представим за момент, че такива злокобни думи бяха изречени от Цветан Цветанов или даже от Бойко Борисов. Какъв ли вулкан от съдийски възмущения би изригнал само за часове от устата на абонираните говорители за независимост на съдебната система? ЗАЩО СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ МЪЛЧАТ? ЗАЩО СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪД МЪЛЧИ? ТАМ НАИСТИНА ЛИ РАБОТЯТ ХОРА, КОИТО СА СЪГЛАСНИ, ЧЕ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е БАСТИОН НА МАФИЯТА, А СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪД Е СЪРЦЕ НА ОКТОПОДА?

Професор

Янева е подсъдима НЕ защото е оказвала услуга на Цветан Цветанов /нали му беше уж семейна приятелка?/, а защото е оказвала услуга на Йовчев и Писанчев, тоест на Станишев, Доган и Пеевски!

geg

Да,да. Колкото днес Русия не е Путин, толкова съдебната ни система не е Ченалова и Янева...

Развеселен

затова той е президент, а ти и за вице не успя да се класираш

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.