След шест поредни тримесечия на спад на цените на жилищата в началото на т. г. има ръст, но прекалено малък за генерални изводи, показват данните за имотния пазар на Националния статистически институт (НСИ).

В периода януари - март от ведомството на Ренета Инджова са отчели ръст от 0,2 на сто в сравнение с последното тримесечие на 2013 г. На годишна база промяна няма. В момента средната стойност на квадратен метър за страната е  866,44 лева.

Увеличението на цените на жилищата е твърде слабо, за да се направи генерален извод, че кризата изпуска от хватката си сделките с имоти. Това може да се твърди само ако ръстовете се потвърдят през няколко поредни тримесечни периода и то с по-висок процент от регистрирания в началото на т. г.

Данните на статистиката за имотния пазар всъщност регистрират истински срив на продажните цени. Максимумът бе достигнат  през 2008 г. когато средната цена на квадратен метър жилище бе 1363,48 лева. По това време в общо 14 областни града се сключваха сделки за над 1000 лева/кв м, а в столицата дори се плащаха над 2300 лв./кв м.

В момента средната цена на апартаментите е с 36,5 процента по-ниска, а само в три града има цени над 1000 лв./кв м - София.

Въпреки това сред търговците на имоти вече се появяват оптимистични очаквания.

Ние от година насам отчитаме сигнали за съживяване на имотния пазар, които сега се потвърждават и от националната статистика, заяви пред Клуб Z изпълнителният директор на "Адрес недвижими имоти" Георги Павлов. Според него тенденцията на ръст на цените ще продължи и през следващите тримесечия, но с неособено интензивни темпове. Предполагам, че е възможно поскъпване с не повече от 3 процента през следващите 12 месеца, смята Павлов.

Защо цените да растат?

Един от секторите, които бяха ударени най-жестоко от икономическата криза бе строителството. То просто спря и в резултат останаха за продажбва хиляди апартаменти на шпакловка и замазка. Жилищата в строеж обаче са в пъти по-малко от тези, които излизаха по време на имотния бум.

Офертите за нови жилища вече се поизчерпаха, а и се появи търсене на апартаменти, обяснява Павлов. Според него имотния пазар засяга едва около 10 процента от населението, които вече се чувстват малко по-уверени и оптимистично настроени, което имало връзка и с данните за лек ръст на икономиката. 

В момента тези хора са склонни да купуват и искат да го направят на изгодна цена, каза шефът на "Адрес". Според Павлов търсенето е предимно за тристайни апартаменти на цена от около 40 000 евро. Преди за толкова можеше да се купи само двустаен, а сега не е така. 

София не е България

Реален имотен пазар в момента има само в пет от големите градове, категорични са търговците на недвижимости. Това са София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора. Във всички останали областни центрове сделките са малко и цените остават трайно ниски.

Все пак според новите данни на НСИ в началото на т. г. спрямо края на 2013 г. поскъпване е отчетено в 18 областни града. Увеличението е по-значително в Стара Загора и Велико Търново - по 1,3%, Ловеч - с  1,1%,  и във Враца - с 1.0%. В същото време цените намаляват общо в 9 областни града. Във Видин и Кюстендил има спадове с по 2,2%, а в Смолян - с 2,1%.