И "Мобилтел" планира пускането на мобилни услуги от четвърто поколение. Това ще се случи в първата половина на 2016 г., обявиха от компанията по повод запитване на Клуб Z. 

Във вторник официално ще стартира високоскоростната мобилна услуга на "Теленор". Вторият по брой на абонатите телеком в България изпревари "Мтел" и "Виваком", осигурявайки мобилен трафик на данни със скорост от 75 мегабита в секунда. До средата на декември мрежата на "Теленор" ще покрива 57 на сто от населението на България.

На запитване на Клуб Z дали "Мтел" също планира пускането на LTE технология, от компанията изпратиха следният отговор:

"Мтел" работи по план, който включва компанията да започне да предлага 4G услуги през първата половина на 2016 година. В момента телекомът има тестова 4G мрежа и продължава да надгражда съществуващите базови станции до LTE технология, като ползва свой собствен свободен ресурс в честотния спектър 1800 MHz. Паралелно, очакванията са за допълнителни честоти в този спектър, така че клиентите да могат ползват пълноценно предимствата на 4G технологията."

В момента честотите, с които разполагат мобилните оператори в България в обхвата от 1800 мегахерца, където се осъществява преносът на 4G, определено не достигат. Всички мобилни оператори са поискали допълнителен ресурс на КРС. От ведомството на Веселин Божков обаче до момента не са обявили тръжна процедура за разпределението на свободния ефир.