Много концерни са съсредоточили огромни ресурси в разработването на начини за удължаване на човешкия живот, но една американска компания поема по съвсем различен път, съобщи „Дейли мейл”. Базираната в Лос Анджелис Humai иска да възкреси мъртвите с помощта на изкуствен интелект.

Подробностите за технологията все още са оскъдни, но плановете включват замразяване на човешкия мозък, след което към него се свързва „чип на личността”. Скептици предполагат, че това вероятно е една мащабна шега, но други твърдят, че компанията всъщност е поела по единствения правилен път към безсмъртието.

Основателят на Humai Джош Боканегра се сблъсква с огромен скептицизъм, но уверява, че до 30 години възкресяването на хора с помощта на изкуствен интелект ще се превърне в реалност.

„Ние искаме да ви върнем към живота, след като умрете”, пише на сайта на компанията HumaiTech.com.

Боканегра обяснява, че идеята му е да използва изкуствен интелект и нанотехнологии, за да съхранява „данни за начина на общуване, моделите на поведение, мисловните процеси и информацията за това как функционира тялото на дадения човек отвътре навън.“

Тази огромна по обем информация след това ще бъде кодирана в „множество сензорни технологии“, които ще бъдат вградени в изкуствено тяло с мозъка на починал човек. Освен това, докато мозъкът съзрява, Humai ще използва нанотехнологии за клониране, за да го възстанови и „върне към живот”.

Фирмата Humai планира да възстановява мозъците на мъртви хора с помощта на изкуствен интелект.

Не е известно колко ще струва процесът и как ще бъдат получавани мозъците. Боканегра обаче внесе известна яснота, като обясни пред Australian PopSci:

„След смъртта ще замразим мозъка с криотехнология. Когато тя стигне нужното ниво на развитие – а това ще стане съвсем скоро, – ние ще имплантираме мозъка в изкуствено тяло. Всичките му функции ще бъдат контролирани от мислите на възкресения човек чрез използване на мозъчни вълни. По подобен начин се управляват и съвременните високотехнологични протези.“

Попитан защо иска да развие тази концепция, Боканегра отговаря, че изкуственото тяло ще „допринесе за развитието на човечеството”, а смъртта ще бъде възприемана по-лесно.

Въпреки че идеята звучи като концепцията за сингулярност, има разлика между двете. Технологичната сингулярност е развитието на „свръхразум”, създаден чрез използването на технологии. Казано по-просто, това е идеята за ъплоудване или „качване” на нашите умове в компютри и подмяната на телесните части с машини, които ще ни направят по-умни и по-силни.

По отношение на технологичните умове терминът „сингулярност” е употребен за първи път от прочутия математик Джон фон Нойман в средата на 50-те години на миналия век.

„Постоянното ускоряването на напредъка на технологиите и промените в човешкия живот, което създава впечатление за достигане на някаква значима сингулярност в историята на нашата раса, не може да продължи вечно”, казва Джон фон Нойман.

После този термин е използван от американския професор по математика и компютърни науки и писател на научна фантастика Върнър Виндж, който смята, че, взаимодействието между компютъра и мозъка ще доведе до сингулярност.

Известният футуролог и инженерен директор на Гугъл Рей Курцвейл предрича, че сингулярността ще настъпи около 2045 г., докато Виндж прогнозира, че това ще се случи по-рано – преди 2030 г.

Същевременно президентът на „Гугъл Вечърс” Бил Марис вярва, че благодарение на медицински открития и развитието на биомеханиката, скоро хората ще живеят 500 години. Той вече е инвестирал значителни суми в генетични фирми и стартъпи за диагностициране на рака.

„Сега разполагаме с необходимите инструменти да направим всичко, което имате дързостта да си представите. Само се надявам да живея достатъчно дълго, за да не умра”, казва Бил Марис.

Съвсем различно обаче е мнението на професор сър Колин Блекмор, британски невробиолог в Лондонския университет и почетен професор по неврология в Оксфорд.

„Сто и двадесет години вероятно е абсолютната граница на продължителността на човешкия живот. Хората, които успяват да я преминат, са толкова малко, че дори с напредването на медицината и технологиите този праг едва ли ще бъде надвишен”, казва Блекмор.

Площад СЛАВЕЙКОВ