Битката на реформаторите Петър Славов и Мартин Димитров с държавните комисии и регулаторни органи продължава. След като погнаха БНБ и КЗК за заплатите и бонусите им, явно е дошъл ред и на Съвета за електронни медии (СЕМ) и обществените БНТ и БНР. Двамата депутати са внесли предложения за изменения в Закона за радиото и телевизията, с които слагат таван на месечните възнаграждения в СЕМ и въвеждат публичност на бонусите в трите институции като обвързват премиите с реално свършената работа.

Остава правилото за СЕМ, че заплатите на членовете му са колкото депутатските - равняват се на три средни заплати в обществения сектор за последния месец от предходното тримесечие. В момента, по данни на Националния статистически институт, средната заплата е около 900 лева. Това означава, че членовете на СЕМ се разписват всеки месец върху фиш за грубо 2700 лева.

Славов и Димитров обаче въвеждат таван. Месечното възнаграждение в СЕМ да не може да надхвърля 90% от заплатата на председателя на Народното събрание, която в момента е около 4200 лева. Или таванът става около 3800 лева.

Възнаграждението на парламентарния шеф се формира като към депутатската заплата се прибавят 55 на сто.

"Този таван се налага, защото в момента към основните възнаграждения в СЕМ се добавят най-различни коефициенти като прослужено време и прочее и така те набъбват до размери, които ние не знаем какви са", коментира пред Клуб Z Петър Славов.

По отношение на допълнителните възнаграждения, т.нар. бонуси, двамата депутати от Блока предлагат също да има таван - те да не могат да надхвърлят основната месечна заплата. Това предложение Славов мотивира с това, че имало слухове за получавани бонуси, които надминават месечното възнаграждение.

Славов и Димитров предлагат и тези бонуси да се раздават според предвариелно приета от СЕМ методика, "която е публична и която отразява реално извършената работа и постигнати резултати от съответния служител".

Същото правило за допълнителните възнаграждения да важи и за БНТ и БНР като методиката в техните случаи да се определя от управителните им съвети, предлагат още двамата депутати. Иначе членовете на управителните съвети получават месечно възнаграждение в размер на три четвърти от това на членовете на СЕМ.

"Проектът отстранява един законодателен пропуск във връзка с липсата на ясен регламент за определяне на допълнителните възнаграждения (бонуси) на ръководството в СЕМ и управителните съвети на БНР и БНТ. Последното доведе до спекулации в обществото, включително публични коментари за значителни размери на получаваните допълнителни възнаграждения, надхвърлящи в някои случаи основната им заплата и сумарно надхвърлящи възнагражденията на Президента на Републиката, на Председателя на Народното събрание, или на Министър-председателя", се казва в мотивите за измененията в закона.

Според Славов и Димитров проектът не само че не предвижда допълнителна обремененост за бюджета, а дори може да доведе до икономии.