"Смешно е". Така правосъдният министър Христо Иванов коментира пред бТВ твърдението, че се опитва да отстрани от поста му главния прокурор Сотир Цацаров. "Има смисъл да отстраниш някого, ако може да назначиш друг на негово място", посочи той. И добави, че очевидно е смешно с ресурса на Реформаторския блок в парламента да се мисли за подобна възможност.

"Това предполага, че главният прокурор има някаква вина, а от началото на скандала (известен още като "Двете каки", на разговори между Владислава Янева и Румяна Ченалова - б.р.) аз искам да се направи проверка, за да се види ясно кой има вина, нищо повече", уточни министърът. Той повтори няколко пъти, че големият проблем е завоалирането на "опраскването".

Според Христо Иванов за скандала "Двете каки" със записаните разговори между двете съдийки, които си говорят за "опраскаване", намеса на изпълнителна власт в съдебната и т.н., не са виновни "някакви безумни заговори". Въпросът, според него, е сега Висшият съдебен съвет да се свърши работата и да извърши нужната проверка. 

"Виновни са институции, които си затваряха очите. Редица ВСС, които си затваряха очите пред ставащото в Софийския градски съд, който е най-важният съд в държавата (Владислава Янева беше председател точно на този съд - б.р.)". Той припомни как шест месеца е призовавал за проверки, как не е обърнато внимание на писмо на съдии от СГС за нарушенията в тази институция. "Всичко това сега се връща като бумеранг", посочи Христо Иванов.

През седмицата министърът беше замесен в нов скандал, след като "Медиапул" публикува становище на Европейската комисия, в което се иска проверка на скандала с изнесените разговори от "Биволъ". Заглавието на медията, според което ЕК иска отстраняването на главния прокурор Сотир Цацаров, събуди много коментари. Иванов обясни, че е било спекулативно, но е било важно съдържанието на посланието от ЕК.

"Трябва да сме благодарни на Комисията, че не чака доклада, а се произнесе сега", смята Христо Иванов. Според него ЕК е дала ясен сигнал, "същите неща ги пишеше осем години в доклади", отбеляза той.

Един определен кръг медии рециклират едни и същи неща, коментира той заглавия, според който едва ли не готви "атентат в съдебната система".

"Не казвам кои са атентаторите, но взривът са непроверените факти. Дайте да ги обезвредим, това става чрез проверка на фактите, а не да се занимавам да отговарям на абсолютно безумни твърдения", каза още Иванов.

И повтори: "Опровергах заглавието, но ако ВСС не обърне внимание на това, защото било опровергано заглавието и не положи усилия да извърши сериозна проверка, кой тогава е атентаторът", попита реторично той.

Министърът припомни, че атаката срещу него започнала още когато при появата на първите разговори, публикувани от "Биволъ", той деликатно препоръчал на ВСС: "Започнете проверка". Тогава го обвинили, че едва ли не е наясно, че ще има още записи, "че знам какво пише в този сайт и че едва ли не аз съм техният поръчител".

Иванов коментира и въпроса дали се опасява, че постът му на правосъден министър е застрашен.

"Постът ми на правосъден министър е най-маловажното в тази ситуация. Тази атака това и цели, има хора, които искат да заемат този пост. Чудя им се на акъла", каза той.

"Крайната цел на тази атака е нещата да продължат по старому", обобщи той.

Иванов се спря и на въпроса дали изказванията на премиера Бойко Борисов от заседанието на МС в петък, на което той казва, че не иска да чува за съдебна система, означават, че е загубил доверието на министър-председателя. "Реакцията на премиера е напълно обяснима. През цялото време има хора, които спекулират, че го познават, имат телефона му и се опитват да го въвлекат в тази история", каза той.

"За мен е важно да спечеля доверието на премиера като доведа нещата до логичен край", добави Иванов.

В понеделник ще има извънредно заседание на ВСС за градския прокурор на София Христо Динев, но правосъдният министър отказа да се конкретизира какви са прегрешенията на Динев.