"Ние бихме подкрепили "Южен поток", ако е изграден по европейските правила и 50% от капацитета му е свободен за достъп от другите страни от ЕС", коментира пред Нова тв депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

След кризата от 2009 г. България е неподготвена за нова газова криза и сме единствената държава от ЕС, която няма свързаност с газовите мрежи на съседите си, каза Димитров.

Преди ден Русия спря доставката на газ за Украйна поради неплатени задължения, като в момента през страната върви само транзитът на синьо гориво за Европа.

"Няма съмнение, че ако в един момент спирането на газа за Украйна продължи, тя ще започне да използва транзитния газ, защото собствената ѝ кожа е по-близо до нейното тяло, отколкото кожата на съседите ѝ", казва депутатът от БСП Таско Ерменков, като припомни досегашната практика на страната.

"Да възстановим "Южен поток", като отговаря на европейското законодателство", призова Ерменков.

Димитров смята, че е необходимо страната да има алтернативни източници на газ освен Русия.

"Имаме нужда от диверсификация на източниците, защото самата диверсификация намалява цената на газа", казва депутатът от РБ. Според него много хора пречат да има интерконектори, защото искат България да бъде зависима от Русия и руски газ.

"Имам съмнението и за предишното управление на ГЕРБ и сегашното коалиционно управление е, че не се сменят хора, сложени на ключови места в енергетиката. Примерно, знаете ли кой е представител на държавата в "Лукойл". Да, Овчаров (б.р., бившият депутат от БСП и енергиен министър Румен Овчаров) е представител на държавата. а в момента правителството е коалиционно, дясно-центристко. И ние се чудим защо се саботират проекти в енергетиката", казва Мартин Димитров.

Депутатът от РБ смята, че е необходима вътрешна проверка защо все още нямаме интерконектор с Румъния.