Колко ислямска е „Ислямска държава“? (от тук нататък в текста „Даеш“) И дали може да разчита на одобрение в останалите страни, където преобладаващата религия е ислям?

Американският изследователски център PEW проучи настроенита в 11 държави с голямо мюсюлманско население. То е проведено през пролетта, т.е. още преди последните терористични атаки, за които отговорност пое джихадистката „Даеш“. Но данните са особено актуални след събитията от Париж.

Въпросът към анкетираните мюсюлмани е един:

Как се отнасяте към „Даеш“?

А възможните отговори са три: одобрително, неодобрително, не знам.

Няма изненада, че мнозинството от мюсюлманите в Ливан, Йордания, Палестинската автономия, Индонезия, Турция, Нигерия, Буркина Фасо, Малайзия, Сенегал и Пакистан не подкрепят групировката „Даеш“.

Както показва таблицата (виж след края на текста), единствено Пакистан предизвиква притеснение. Това е единствената държава, в която мнозинството не застава категорично срещу джихадистите. Само 28% са категорично негативно настроени към „Даеш“. Привържениците, които са си признали, са 9%, а цели 62% твърдят, че не са запознати. Това, разбира се, може да е така, може и да е притеснение да се признае симпатия към групировка, заклеймявана от целия свят.

В нито една държава подкрепата за „Даеш“ не надхвърля 15%

В Ливан настроенията срещи джихадистите са най-силни – това е страната, която е жертва на терористични атаки. 98% от сунитите и 100% от шиитите са срещу „Даеш“.

Къде са привържениците?

В изследваните държави все пак има мюсюлмани, които признават, че подкрепят „Даеш“. Те са само 1% в Йордания, 4% в Индонезия, 6% в Палестинската автономия, 8% в Буркина Фасо, по 11% в Сенегал и Малайзия.

В съседна Турция, която е обвинявана, че сътрудничи с „Даеш“, 73% от мюсюлманите отхвърлят групировката. 19% казват, че не са запознати, но 8% открито симпатизират на джихадистите.

Най-висока подкрепа „Даеш“ регистрира в Нигерия, която страда от друга джихадистка крупировка - „Боко Харам“. 14% от нигерийците са добре настроени към терористичната организация, но настроенията се различават според религията. 71% от християните в страната се отнасят негативно, както и 61% от мюсюлманите. Но пък всеки пети мюсюланин в страната е фен на „Даеш“. 

...

Как мюсюлманският свят гледа на "Даеш"?

- Не одобрявам (оранжево)

- Одобрявам (синьо)

- Не знам (лилаво)

Infographic: How the Muslim world views Isis | Statista
You will find more statistics at Statista