Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Стенограмата от правителственото заседание започва с това как зам.-министърът на правосъдието Петко Петков очертава апокалиптична картина за качеството ни на юридически кадри, след като не бе одобрено предложението за генерален адвокат на България в Съда на ЕС в Люксембург (доц. Атанас Семов,б.р.). Петков алармира, че "през последните десет или повече години ниското качество на образованието по специалността право е довело до това, че България осем години след приемането си в ЕС не разполага със значителен брой специалисти, утвърдени в правото на Европейския съюз".

Той дори казва, че в рамките на двете процедури, които са проведени, почти са изчерпани всички специалисти, с които страната ни разполага. Петков продължава:

"... Аз винаги съм бил за прозрачните и честни процедури, в смисъл и конкурсни, защото те дават възможност да бъде направена абсолютно прозрачно, да се провери начинът, по който се избира един кандидат. По-голямата част от държавите в Европейския съюз…

БОЙКО БОРИСОВ: Ченалова и Янева защо не ги предложите? Като ги слушам по телевизиите, те са идеални.

 ... Познат е редът. Държавата еднолично измежду другите - продължава с експозето си Петков.

БОЙКО БОРИСОВ: ... За да може да влезе в протокола: аз не искам да ги „опраскам“, а да ги издигам. Сега да видим дали като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори. Да прочета утре, примерно, „Бойко иска да ме издигне, а… Москов иска да ме събори”. Шегувам се…. След като не са „гнили ябълки“, както ги нарекоха, да ги предложим, за да се издигнат в Европа. Може да мирнат. За да угодим, продължава с чувство за хумор министър-председателят.

Тук следва продължение от зам.-правосъдния министър, че "министърът на правосъдието и на външните работи ще ви предложат, ще бъде с утвърдени…", когато Борисов го прекъсва вече окончателно:

"Моля Ви се, не искам. Даже днес на Бъчварова й казах: Не желая…. Считах, че един премиер трябва, като поискат среща с него - в края на краищата сме избрани от народа, за да служим на хората, - да го видят (не става ясно за кого говори - дали за срещата със Сотир Цацаров, която е имал и която се визира в "Яневагейт", за среща с Владимира Янева ли, или със самата Ченалова, която също твърдеше, че се е виждала с Борисов, б.р.) Не искам повече да видя никой! Не искам.

Във всяка махала или във всяка кръчма си говорят за някой от нас… Какво ли не... Вие решете кой адвокат, кой съдия и ни го предложете. Нито колегите разбират в детайли, някои може да разбират от адвокати или да имат адвокати, или съдии, но вие решете и ни предложете. Защото аз единственото, което съм казал е, че ако на Цветанов за подслушване, което се оказа че не е подслушване, му се искат 4 години затвор от две инстанции, а когато си подслушвал, и си давал разрешение, трябва да получиш 400 години затвор. И то аз съм го казал публично, в коментар (става въпрос за коментара му от Брюксел, който се обсъжда от двете съдийки в записите, б.р.).

Борисов продължава със същинското пояснение, че не се е месил в работата на съдебната власт:

"След като по никакъв начин изпълнителната власт няма право да се намесва - дори излиза, че ѝ е и забранено да коментира един проблем, който дори самият Москов коментира в парламента – че това са най-лошите лица на съдебната система… Но него не го атакуват.

А аз, че съм казал за 400 години затвор, съм от сутрин до вечер по всички телевизии, някак си да ме вкарат в тази тема... Аз отказвам да участвам в тази тема. И питам: ние като правителство или като коалиция, когато говорим за съдебната система и за реформа в нея, ние не се ли намесваме в нея? Излиза, че това е много грубо вмешателство. В кое сме се намесили ние? Че сме коментирали нещо за Янева и Ченалова, което тогава цялото общество коментираше?!

И журналистите ме попитаха какво мисля. И аз казах: ако едното е 4, другите – са за 400. Това намеса ли е в работата? Да си кажеш мнението в отговор на въпрос? Ти, ако си съдия, а си съдия (явно към Петков, б.р.), това ще го приемеш ли за директна намеса? Това е мой коментар.

Или вие, ако вечер си седнете с приятели или с един и коментирате, че днес Бойко е казал на Министерски съвет еди какво си и някой ви запише и го изкара след това, аз трябва ли да отговарям защо вие сте си говорили за мен? Това вече минава всякакви граници. Ама носили си пари! Като са си носили пари, да отидат да ги арестуват веднага и докато не кажат кой ги е… Те нали имат произход, отнякъде са дошли, някой ги е увивал във вестник…

Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва „Добър ден“. Не желая, толкоз! След като така ще се тълкува, че дори и да си кажеш мнението, че не ни е добра или не работи добре съдебната система – това се тълкува като вмешателство.

Значи, ние, изпълнителната власт в лицето мое или на Москов, или на госпожа Кунева, или не дай, Боже, и Лукарски да се изкажем по тази тема, излиза, че ние се намесваме в съдебната система?! Ами защо ни карат да коментираме тогава? Защо има доклад до правителството? Питайте защо е докладът до правителството за мониторинг? Ето този въпрос искам да го зададете официално на Европейската комисия.

След като аз дори съм обвинен, че съм казал за единия ако е 4, за другия да е 400, просто съм сравнил като тежест едното и другото нарушение, при това положение повече спирам да коментирам. Няма да коментираме. Доклада да си го напишат до съдебната система, до Висш съдебен съвет, до прокурор, до съдии, имаме ВКС и те да решават какво да правят с този мониторинг.

Ние нямаме роля вече там. Край. Каква ми е ролята? След като не мога да кажа дори, че тези, които публично по телевизията, с посланици, им извадиха бакиите, не мога дори да си кажа мнението по тях, а Москов може, и той не се е намесил, защото… Например здравните осигуровки…."

Тук се намесва здравният министър, явно визирайки съдиите, които са държавни служители:

ПЕТЪР МОСКОВ: Те не плащат.

БОЙКО БОРИСОВ: Как не плащат?!

ПЕТЪР МОСКОВ: Ние ги плащаме от държавата.

БОЙКО БОРИСОВ: Ами ето, намеси се де. Разбираш ли ме? Просто това е абсурд, което се случва.

"Ако прокурорът, ако съдиите, ако Висшият съдебен съвет си имат спорове, да си ги водят. Откъде накъде ще ни замесват нас?! С какво и как мога да натисна някой и защо да го натискам?! Аз си спомням френският посланик как обикаляше по студията и ги сочеше с пръст и тогава нито един не се яви, който да каже „това е директна намеса в съдебната система“. А аз с моето изказване от Брюксел, то не са колажи, то не са от сутрин до вечер „Бойко каза еди какво си, Бойко каза еди какво си“… Това минава границите!

Затова по тема съдебна система повече към мен и правителството да няма въпроси. Към съдебната система, те да решават. А ако трябва говорител, Москов ще го предложим по тази тема, че на него не му скачат", завършва премиерът.

Ключови думи

Коментари

Курти

Простак, завършен простак. По начина, по който се води заседание на МС е ясно нивото и манталитета на управляващите в България. Ниво махленско, просташко, еманация на необразования премиер и подлизурковците министри, които с удоволствие участват в това театро. И ние чакаме тези хора да управляват страната. Боже, та те себе си не могат да управляват. Това са събрани от кол и въже шайка квартални клюкарки - прости и глупави.

кака мара

Ама аз не разбрах в пряк или преносен смисъл ще ги " опраска"

в пряк ги е опраскал вече. сега требва да ги наебе така, че да не си отварят човките повече.

дебелян пеевский

На Боцко "дипломацията" му е като от кварталната кръчма, маамустара. След като номера с "не ги знам кви са тия двете" не мина, следва опит да се мине с дебелашки майтап. Рапонский, туй е политика, брато, не мутренска вечеринка. Мое и тоа номер да не мине.

Радев

Виждате ли как глупака сам се вкарва в обяснения тип "гузен негонен бяга". Онзи му говори, че нямаме подготвени юридически кадри за Европа, нашия си дроби за двете каки.

ЖЕЖКО

БЪЛГАРИЯ ВРИ КАТО КАЗАН В АДА А ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ ПРАВИ КАТО УДАРЕНО С ПАРЦАЛ ХАРЧТ НАРОДНИ НАШИ ПАРИ НА ВОАЯЖА В КИТАЙ ЦЯЛА ЕВРОПА МЕДИТЕ НЕ СПИРАТ ДА НИ СЕ СМЕЯТ ТЯХ ГИ НЯМА ПРИЕМА СЕ БЮДЖЕТА МИНИСТАРА НА ВОАЯЖ ГОВОРИ СЕ ЗА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА НАС НИ НЯМА И АКО ТОВА Е ДЪРЖАВА - КАКВО ОБРАЗОВАНИЕ ИМА ПРЕМИЕРА(ПОЖАРНИКАРЯ)

Деян

Малеее, какъв примитив имаме за премиер. Обърнете внимание на изразните средства, с които си служи. Та и в кръчмата в Горна нанадолнище хората си хортуват на по-добър български. А цупенето и многократната закана да се оттегли (не само себе си, а и цялото правителство) от проблемите на правосъдието у нас, е жалък опит за упражняване на натиск. Жалък, защото с цялата тази злощастна тирада този човек ни показва, че е абсолютно непригоден за поста, който заема.

десен, като коалиционните си партньори-прасомолци.

socialen

Простотията при Борисов достигна невиждани висоти до август 2009 година. Борисов и Цветанов разсипаха за 3.5 години еднолично катастрофално "управление" на неконтролируемия хаос в периода август 2009-февруари 2013 година не само съдебната система, преди да бъде Борисов изритан от Народа поради некадърност като единственият с Жан Виденов. Днес се чудят кое по-напред да реформират.

socialen

Така сети получава, когато най-големият неграмотник в Банановата Република е "премиер", а един слабоумен е шеф на най-голямата представена в Парламента "партия". За 26 години дяснолиберален англосаксонски Капитализъм /класически пазарен либерализъм - познат днес още като Неолиберализъм, Либертарианство, Пазарен Фундаментализъм, Обективизъм и Монетаризъм - 2.5 милиона образовани българи напуснаха страната. Останаха такива като Борисов ю, Цветанов и Плевнелиев и техният прост, нискоинтелектуален електорат от Калинки и Калинчовци с вишу - плод на нашата самофинансираща се пародия на образователна с-ма.

ма много сте умни всичките тука бе. мрълньовци смешни, кое не е вярно от казаното?

МАФИОТ

ЕДИН ЗАВЪРШЕН МАФИОТСКИ ТИП ОТ КОЙТО ОТЪРВАНЕ НЯМА.НАКУПИ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ И ГЛАСОВЕТЕ НА ЦЕЛИТЕ ЦИГАНСКИ МАХАЛИ И ГЕТА В ОБЛАСТНИТЕ ГРАДОВЕ.СЪЩО И БЪЛГАРИ СИ ПРОДАДОХА ГЛАСОВЕТЕ.ЛУДИ ПАРИ СЕ РАЗДАВАХА В МОЯ ГРАД.ОСВЕН ТОВА ИМАШЕ ФАЛШИФИКАЦИИ В ПОЛЗА НА ГЕРБ И ВСИЧКО СЕ ПОТУЛИ.ТАКА ЩЕ СЕ ПОТУЛЯТ И ТЕЗИ ЗАПИСИ.КАКТО И ТЕЗИ ЗА--АЛО ВАНЬО--ЗА МИШО БИРАТА--ТИ СИ ГО ИЗБРА-- И МНОГО ДРУГИ НЕЩА.НАИСТИНА Е ГОЛЯМ НЕГРАМОТНИК И ПРОСТ.НИКАКВА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ.ГОВОРИ КАТО ЦИГАНСКИ КАРУЦАР.ТАКА ЧЕ ДОБРЕ ЧЕ ИМА КЪДЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ И ДА НИ ОТМИНАВА ЯДА ОТ СЛУЧВАЩОТО СЕ.МАКАР ЧЕ ТОВА НАШЕ МНЕНИЕ НЕ ПРОМЕНЯ НЕЩАТА.НАРОДЪТ Е КАЗАЛ--ЛОЗЕТО НЕ ЩЕ МОЛИТВА А МОТИКА.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.