България не е изразявала позиция срещу газопровода "Сeверен поток 2", поради простата причина, че ние трябва да сме запознати с цялата налична информация. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова на въпрос за публикация в Ройтерс, според която България заедно с още 9 държави протестира срещу проекта, предаде БГНЕС.

"Първо, с писмо няма как да се решат толкова важни въпроси. За да се вземе решение по такъв въпрос е налице той да бъде обсъден първо в рамките на Съвета по европейски въпроси към българското правителство, следва да бъде налице решение на Съвета по енергийна сигурност, следва да бъдем запознати с цялата фактическа обстановка, за да изрази България подобна позиция", каза министърът, подчертавайки, че България такава позиция не е изразявала.

„По отношение на искане за разискване на темата за "Северен поток" ние не сме се подписали. България не се е подписвала и не е декларирала никъде такова желание”, заяви Петкова.

На 4 септември европейските енергийни компании BASF, E.ON, ENGIE, OMV и Shell се договориха с „Газпром“ за изграждането на нов тръбопровод, успореден на вече съществуващия „Северен поток“, с който да се увеличат доставките на руско синьо гориво за Европа. Новият газопровод ще бъде с капацитет 55 милиарда куб. м газ.

Целевите пазари на "Северен поток 2", според президента на "Газпром" Алексей Милер, са Германия, Франция, Италия, както и газовият хъб „Баумгартен”, който се намира в Австрия, откъдето може да се захранва и Южна Европа.