Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Уволнената съдийка Румяна Ченалова, която напоследък прави шокиращи разкрития за нередности в системата, не споделя позицията на президента Росен Плевнелиев, че той няма правомощия да сформира комисия, която да разследва изнесените записи на разговори между нея и бившата шефка на СГС Владимира Янева.

Това сподели Ченалова, след като днес отново бе призована в сградата на ДАНС във връзка с първото дело срещу нея за длъжностно и документно престъпление, съобщава "Правен свят".

По думите ѝ, от изнесеното в записите става ясно, че има намеса в съдебната система, но този проблем нямало как да се реши, след като позицията на президента е, че казусът трябва да се разследва от компетентните институции, защото той нямал компетентност, а оттам и инструмент да извърши такова разследване.

Ченалова даде за пример, че подобна ситуация е била разрешена преди година при сформирането на звеното "Антикорупция" по силата на споразумение между три различни институции - ръководителя на ДАНС, министъра на вътрешните работи и главния прокурор.

"С договор институции от различни власти, в случая изпълнителната и съдебната, създават едно звено, за което няма законова уредба и аз питам - дали действията на това звено, които не се основават на закона, а на някакъв договор, имат правна стойност и последици и какви са те? Защо тогава не се обърна внимание - единствен обърна внимание адвокат Михаил Екимджиев, но явно никой не го чу. Ако следваме тази логика, би трябвало и сега да може да се създаде такава независима комисия. Въпросът е дали някой го иска, или не", каза Ченалова, цитирана от правния сайт.

Тя отново сподели опасенията си, които изрази и вчера пред Висшия съдебен съвет, че според нея скандалът ще потъне и тя щяла да се окаже единствената виновна в него, защото казала неща, които са реални факти и хората знаят за тях, но не е удобно да се изнасят в публичното пространство.

ВИЖТЕ КАКВО КАЗА ЧЕНАЛОВА ВЧЕРА ПРЕД ВСС

Днес тя допълни още, че била питана дали би участвала в досъдебно производство, което да изяснява всички тези обстоятелства, но отказала.

"Няма да участвам, защото прокуратурата е пряко подчинена на главния прокурор, той може да отменя всички актове на подчинените му прокурори, той ръководи това специализирано звено "Антикорупция" и в Закона за съдебната власт няма нито една норма, която да дава възможност на ВСС да предприема действия срещу членовете по право във ВСС (т.е. - главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС, б.р.).

Няма как главният прокурор, освен ако не си подаде оставка, да бъде проверяван или санкциониран. Той ръководи прокуратурата и я контролира – кому да вярвам аз? Да вярвам, че един независим и честен прокурор ще се самосезира, както се самосезираха за министъра на правосъдието например, и ще образува досъдебно производство срещу главния прокурор? Ами това е виц", допълни Ченалова.

По повод на последния изтекъл през сайта "Биволъ" запис, в който се споменава и името "Делян", съдийката пак каза, че става дума за депутата от ДПС Делян Пеевски. На въпрос, защо името му се намесва в разговора ѝ с Янева, тя добави:

"Публична тайна е, че Делян Пеевски е със сериозни властови позиции, познава се с главния прокурор, с премиера, предполагам, че това е причината."

Днес Ченалова била призована, за да бъде питана от разследващите дали ще дава обяснения по делото, но тя отказала.

Става въпрос за разследването, което се води срещу нея, че като съдия по дело на фирма "Обединени енергийни търговци" (ОЕТ) срещу "Национална електрическа компания" е извършила две престъпления, подправяйки протокол от съдебно заседание. Ченалова се оплака днес, че до този момент никой не ѝ е предоставял доказателствата, въпреки че страните трябва да имат равни права.

Миналата седмица тя бе призована и обвинена за още едно длъжностно престъпление, свързано пък с делото за двойното убийство пред "Соло". Там държавното обвинение претендира, че не е изпратила в срок частния протест на Софийска градска прокуратура срещу определение на Софийския градски съд, с което е отменена мярката "задържане под стража" на подсъдимия Илиян Тодоров. Именно това способствало той да избяга от правосъдието, въпреки че е осъден на доживотен затвор.

От думите на Ченалова днес стана ясно още, че следващата седмица тя отново ще е в сградата на ДАНС, защото ѝ била връчена призовка за трето дело, по което засега била свидетел.

Ключови думи

Коментари

Случка

Тиквата казала на Цацата да изчука една гнила ябълка. Друга гнила ябълка, недоволна че няма да я изчукат, направила компромат в който се чува и грухтене на прасе. Всичко се появява в медия на гнила круша.

Да бе, президентът е виновен, че сте събрали караконджули!

DogWoman

Позволявам си копи/пейст на един коментар от форума на "Правен свят". Искрен, надявам се: "Много хора от съдебната система трябва да я напуснат - едно поради нечистоплътност, други поради некомпетентост. И ако за първите от време на време се шуми покрай някой и друг случай, ангажиращ обществения интерес, то за вторите съвсем рядко става дума. А името им е Легион. Дошло е обаче време Ченално. В което всеки със слугински манталитет, скронен да прави едни или други компромиси със съвестта си и в ущърб на закона, няма да е спокоен. Защото на олществото му писна - от това да се правим на велики юристи докато то тъне в усещане за несправедливост и съмнения в нашата безпристрастност. Уви,сами си генерираме поне половината от наличните проблеми..."

mardafi

Абе все се чудя - това грани защо не е в затвора?

Развеселен

тази кляфка ли е най-важната тема днес?

не, детската евровизия

Радев

Ма каква комисия да очакваме от Чехльо, след като него го е шубе не комисия, а две думи да обели по този колосален скандал? С такава шушумига за президент, с такава мафия в лицето на Боко, Цацата и Свинята само метеж може да ги свали от власт. В това отношение дано да е прав Юли Москов.

Иван Иванов ьорист

Извинете но лично познавам съдията Ченалова, въобще е свестен и нормален съдия, никога не ме прави отегчен. Изписва чудесни решения. По едно делата ми с кантората на Батков, където ги размазах по елегантен начин тя ме насочи към едно урегулиране на отношенията - просто нямам думи за съвестността й. Изобщо не е така както казват. Накрая й написах и ръкописно писмо в знак на благодарност към нея. Статията на Дияна Костова е неизгладена един вид.

БГ МАФИЯТА

ЦАЦАРОВ--БОРИСОВ---ПЕЕВСКИ--ДОГАН-

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.