Десет държави от Източна и Централна Европа протестират в писмо до Европейската комисия срещу проект за разширяване на пряката газова връзка между Русия и Германия по дъното на Балтийско море, така наченият "Северен поток". Новата тръба ще позволи на Москва да изолира Украйна като сегашен транзитен път на най-голямата част от доставките към Европа.

"Запазването на транспортния маршрут през Украйна е от стратегически интерес за ЕС като цяло, не само от глeдна точка на енергийната сигурност, но още заради укрепването на стабилността на източния европейски регион", казват десетте в писмо, цитирано от Ройтерс. 

"Позицията на Европейската комисия по проекта "Северен поток II" ще повлияе съществено върху възприемането на общата външна политика и политика за сигурност на ЕС от най-близките му съюзници и традиционни партньори", пише в документа, цитиран от агенцията.
 

Група европейски компании подписаха през септември споразумение с "Газпром" да разширят "Северен поток", който заобикаля Украйна. Русия онзи ден спря доставките за Украйна, позовавайки се на неплатени сметки. Украинското правителство пък забрани на държавната енергийна фирма "Нафтогаз"да купува руски газ, за да намали зависимостта от Москва.

Страната в момента се снабдява от собствени резерви и от обратен поток от Словакия, каза Европейската комисия. Според нея транзитът на руски газ към ЕС продължава нормало.

Писмото до Комисията са подписали България, Гърция, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

Както съобщи по-рано този месец вицепремиерът Меглена Кунева, "Северен поток" ще се обсъжда на редовната среща на върха на ЕС на 18 декември. 

Другата стъпка на Русия да изолира Украйна от газовия транзит към Европа е проектът "Турски поток", който измести трасето на бившия "Южен поток" през България към южната ѝ съседка. Този проект обаче е под въпрос след като Турция свали руски бомбардировач на границата си със Сирия. 

Отношенията между ЕС и Русия са обтегнати, откакто тя анексира Крим и подкрепи бунта на етнически руски сепаратисти в Донбас, откъсвайки по този начин ключови територии от Украйна. ЕС и Русия си наложиха взаимно икономически санкции, както и черни списъци с лица и фирми с визови забрани и замразени авоари.

Комисията иска да намали зависимостта на ЕС от руските доставки. Заместник-председателят ѝ по енергийния съюз Марош Шефчович многократно отбелязва, че преместването на маршрута през Украйна ще бъде икономически необосновано и правно атакуемо, защото дългосрочните търговски договори за внос на руски газ изрично посочват точките на доставка, които са по границите на Украйна.

"Украйна е сигурен маршрут. Газът трябва да продължи да тече през Украйна", коментира Мигел Ариас Канете, комисарят по климата и енергетиката цитиран от Ройтерс.