"Един световен юношески шампион като Владимир Зографски как да тренира в България, като нямаме една нормална шанца за скокове?! 365 дни в годината той е в чужбина – плащат се чудовищни суми за наем на шанци. Със Сани Жекова е същото положението – нямаме нито едно трасе, на което да може да се подготвя състезател на това ниво – в топ 4 в света."

Това каза банкерът и президент на Българската федерация по ски Цеко Минев пред БНТ. Той обясни, че въпреки многото ни планини всеки курорт, който иска да направи трасе, започва да минава през много перипетии и ходене по мъките.

ЗА ДНЕШНИЯ ПОРЕДЕН ПРОТЕСТ НА ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Минев, който е в почти постоянен конфликт с екозащитниците, твърди, че думите му не са обвинения, а факти. Той направил проучване на сайта на коалиция "За да остане природа в България" и установил:

"За незаконна сеч - при положение, че от 2007 г. досега има доказани над 2 млн. кубика през годините - 3 публикации на техния сайт. За умрелите пеликани в Сребърна – 5 публикации. За корояда - тази напаст, която унищожава Витоша - 0 публикации. За фините прахови частици, където има наказателна процедура срещу България в Еврокомисията – в 27 общини е доказано замърсен въздух - 0 публикации. Петролни разливи, каквито имаше преди месеци в Бургас с огромни щети – нула!

Само за ски, Витоша, за лифтове, за зимни спортове - 270 публикации!

Говорим на фона, че всички 10-ина публикации за всички други екологични теми, оказва се, че те се грижат най-вече за ските и за развитието на зимните спортове. Това е най-странното. Това не са еколози, това са лобисти", заключи Минев.

На въпрос, като са лобисти, чии интереси защитават, Минев поясни, че те не може да каже, защото не знае.

Според него много пъти са опитвал да водят диалог с екоактивистите, но "това е много целенасочена кампания срещу българските ски спортове и тя се води поне от 10 г. и тя със сигурност има много по-дълбоки корени."

"Получават се много пари по най-различни програми – вътре всичките обединения и НПО-та са бенефициенти по много екопрограми от Европа, от МОСВ, от Министерството на земеделието. Това дори минава границите на морала – това е цинизъм", определи той.

Минев направи паралел с Фонда за лечение на деца, който осигурява 11 млн. лв. за 12 000 деца или средно 9200 лв. на малчуган. Същевременно 7 млн. евро или 14 млн. лв. са дадени за 48 птици лешояди – средно по 290 000 лв. на птица.

"Какво ще ги правят тези хора?!", попита той.

Според него става въпрос за конгломерат от 10-20 големи сдружения и общо 10-15 човека, които са в дъното и се редуват в печеленето на поръчки

"След като имаме вековни традиции и международна подкрепа, искаме едно единствено нещо – нека държавата държавнически, политически да заяви – ще развиваме зимните спортове, ще развиваме зимната инфраструктура или няма да я развиваме. Ако каже "не" – също е отговор. Всеки ще си носи отговорността. Но е крайно време – 10 години махалото е само на едната страна – на зелените."

Това, което изобщо се случвало в ските, било въпреки желанието на цитираните организации нищо да не се случва. Минев дори цитира доклади на френски депутат, че България и Словения са най-големите конкуренти на Франция, защото се развиват много бързо.

После се похвали и с поредното постижение - че получаваме в следващия сезон 4 старта за европейската купа за жени в два курорта - Боровец и Пампорово.

"Това много рядко може да се види някъде по света. Нашата федерация има много сериозно доверие от Световната федерация по ски, за да получи това домакинство", заяви банкерът.