Европейските граждани трябва да бъдат защитени със съответни промени в конституциите, които да дадат приоритет на сигурността пред свободата. Това каза пред бТВ бившият премиер Иван Костов.

Според него "европейските либертарианци" са се провалили. Той посочи, че те изграждат стени, което е пълно отрицание на либералните принципи.

"Между радикалният ислям и умереният ислям няма ясно разграничение. След атенатата срещу "Шарли Ебдо" арабските студенти в Сорбоната сложиха забрадки в знак на толерантост. Умерените ислямисти не се съпротивляват", изтъкна Костов.

И продължи:

"Умерените ислямисти трябва сами да формират своята мирна форма на верозиповедание. Ислямът се формира като имперска доктрина, много ислямски държави са теократични. Но точно ислямът поражда гражданските религиозни войни. Шериатът не може да има върховенство над Хартата за правата на човека на ООН. Неприемливи са отговорности без права, каквито изповядват те. Недопустимо е неравноправието на жените. Рязането на ръка за кражба, убиването с камъни за изневяра. Това е недопустимо. Коранът оправдава робството, огранчават се правата и свободите на малцинствата. Самите мюсюлмани трябва да се присъединят към цивилизования свят. Те са срещу целия свят. Пророкът е гарантирал всички права на християните, дори правото да се защитават до сетния ден".

Според Костов разрушаването на "Ислямска държава" не означава победа над тероризма.

"Лишаването на терористите от територия трябва да се осъществи от въоръжени сили на мюсюлманските държави. Военно-политическото решение трябва да е арабско, светско, а останалите да бъдат негови гаранти", каза Костов.

Според него гаранти трябва да бъдат големите държави, които са членове на Съвета за сигурност на ООН.

Костов коментира и резултатите от последните избори.

"Най-малко загубилата формация е Реформаторският блок. А от тези партии, които ще влязат в следващия парламент най-големият губещ е ДПС. Ако местните избори бяха парламентарни ГЕРБ и РБ щяха да имат 134 мандата в парламента", каза Костов.