Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Имаше указания от главния прокурор как да се реши едно търговско дело, но аз не ги изпълних."

Това обяви уволнената и разследвана съдийка от СГС Румяна Ченалова днес на влизане на заседанието на ВСС, на което да бъде изслушана.

Първо тя призна, че след като вече "няма какво да губи" си е направила равносметка и съжалява, че е допускала грешки и се е "доверявала и е позволявала да бъде използвана и че не епроявила духа, който има". На въпрос - по дела ли е било "използването", тя отговори:

"Да, и за дела... Ами вижте сега, не съм аз единственият съдия, който е викан и на който е казвано: "Виж това дело как ще се реши" и "Внимавай как ще се реши" или в този смисъл."

На въпрос кой я е викал, Ченалова отговори: "Е, кой - председателят на съда!" На настоятелните журналистически въпроси да каже конкретни примери кой процес е решила в резултат на натиск, тя не можа да си спомни.

Само отрече да става въпрос за известни казуси като "Октопод", "Белведере" или "Соло".

"Не винаги нещата стават, както се иска, щото то просто не може. Няма как", поясни тя.

Сети се обаче само за един казус (от практиката й в Търговското отделение), по който имало "указания" на главния прокурор под давление на чужд посланик. Цацаров повикал Янева, с която според Ченалова са близки.

"Имаше указания от главния прокурор, само че аз не изпълних тия указания и го реших по друг начин", поясни уволнената съдийка.

Ставало въпрос за все текущо дело.

"То става много елегантно и невинаги е възможно", обясни тя как работи механизмът на "викането" на съдии от страна на административния ръководител.

На въпрос на Клуб Z съдията безкористно и безвъзмездно ли изпълнява услугата от "викането", тя каза, че не се взимали пари. Или поне тя не е. Освен това изтъкна, че щом й гледат дисциплинарки още от 2012 г., това доказва, че няма никаква защита.

БРЮКСЕЛ: "ИЗКЛЮЧВАНЕ" Е НЕКОРЕКТНО ДА СЕ ПРЕВЕЖДА КАТО "ОСТАВКА"

Иначе съдиите, над които имало практика да се оказва натиск, "не били много".

След като в публичното пространство се появиха информации, че са й се падали много казуси, свързани с конфликта Делян Пеевски-Цветан Василев, самата Ченалова си направила труда и проверила - от общо 129 дела между двамата, на нея й се паднали 8. Тя определи, че не знае как случаите са стигали до нея - дали с честен случаен избор, но каза, че никога не е била близка със зам.-шефката на съда Богдана Желявска, която теглеше жребия.

Запитана дали би свидетелствала в прокуратурата за практиката с "викането" тя отговори:

"В никакъв случай!"

Според Ченалова от обвинението ще образуват нещо проформа, после ще го прекратят и ще й образуват на нея дело за набедяване (срещу нея вече има две дела - за "Соло" и за "Белведере", б.р.).

Днес стана ясно още, че утре бившата вече съдийка е извикана и в ДАНС, да дава обяснения, но тя самата не знае защо.

Ченалова пак повтори, че у дома й е дошла бившата шефка на СГС Владимира Янева и с мъжа си са й оставили пари, които "щели да им потрябват" - нещо, което вече заяви в интервю за "Биволъ".

КАКВО ГЛАСИ НОВОТО ПАРЧЕ ОТ ЗАПИСИТЕ В "БИВОЛЪ" ВИЖТЕ ТУК

Без тя дори да знае, бившата й шефка или мъжът й, докато им били на гости, подхвърлили две пачки на леглото, но нейният съпруг ги увил в "някакви торбички" и ги изхвърлил - първо каза Ченалова. После се поправи, че не ги изхвърлили в буквалния смисъл, а викнали Янева да се върне, да си ги вземе.

Освен това Янева я помолила:

"Недей да говориш срещу главния прокурор, защото ще имаш неприятности".

На въпрос - това загриженост за сигурността й ли е било, съдийката каза, че по-скоро смята, че Янева се е притеснявала за себе си, а не за нея.

"Има определени обстоятелства, за които още не съм говорила", за пореден път намекна Румяна Ченалова и каза, че не е единствена и много съдии знаели много неща, но ги било страх и пишели анонимно по форумите.

Тя спомена и че към днешна дата това, което говори й създава "много неприятности и бих казала някоя опасност". На въпрос на Клуб Z има ли такива конкретни индикации от последните седмици, тя отговори:

"Ами може и да съм параноична, не знам... Но някакви пловдивски коли паркират пред нас... С тъмни стъкла. От типа баничарка. Но ги забелязвам - няма как. Не ги е имало преди."

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Дано на тая кака да не й светят маслото преди да изпее всичко, което има да пее.

DogWoman

Тя хубаво "пее", ама с пеене и ЕЖК досега не съм чула да е осъден някой. От всичките й изяви до този момент си правя извода, че е пълна шматка, в конкретния случай - напъдена от глутницата шматка. Щото то не е само да пееш, ами и да можеш да докажеш това-онова. Нали я четеш как отговаря на въпроса дали би свидетелствала? "В никакъв случай".

DogWoman

Да се чуди човек да се смее с глас ли, или да реве с глас, като чете такива неща. Натиск, отпор, викане, пачки, торбички, изхвърляне, пловдивски баничарки с тъмни стъкла и един намек за "определени обстоятелства". И на всичкото това по нашите ширини обобщено му викаме "върховенство на закона".

дебелян пеевский

"у нас, като замине Сотир, оставаме без лупа" - да бе, а ако замине рапоня, оставаме без глава, нали? Както вика Алексей Навални, если не Путин, то кот.

DogWoman

Не се прави на интересен, много добре знаеш какво искам да кажа. А всъщност, прави се на интересен, то си е основно човешко право, но говори по същество, недей ми пасквилничи.

DogWoman

Пеевски, специален поздрав по въпроса за "пеенето", с автор, "смачкан от известни обстоятелства". Вероятно ще познаеш веднага стила: "...Да разкажа сюжета, се затруднявам, тъй като, право казано, самият аз нищичко не разбирам. Туй е някаква алегория в лирико-драматична форма, напомняща втората част на „Фауст“. Сцената се отваря с хор на жените, следва хор на мъжете, после — на някакви сили, и най-накрая — хор на душите, още неживели, но на които страшно им се иска да поживеят. Всичките тия хорове пеят за нещо крайно неопределено, повечето за нечие проклятие, но с намеци за най-изискан хумор. Но сцената изведнъж се сменя и настъпва някакъв „Празник на живота“, на който пеят даже насекомите, появява се костенурка с някакви сакраментални латински реплики и доколкото помня, дори един минерал, тоест досущ неодушевен предмет, пропя нещо. И изобщо всички непрекъснато пеят, а ако ли говорят, то само едни неопределени хули, но пак с намеци за висш смисъл. Накрая сцената пак се сменя и се появява един див пущинак, а сред канарите броди някакъв цивилизован младеж, който къса и смуче някакви треви и на въпроса на феята: защо ги смуче тия треви? — отговаря, че просто пращял от изблик на жизнени сили, та търсел забрава и я намирал в сока на тия треви; но че главното му желание било час по-скоро да си загубел ума (може би и излишно желание)."

тука е така

Тази жена изглежда доста смела,дано всичко се разплете.

Радев

Става все по-интересно. Тази жена е решила да играе ва-банк. Грам не ме вълнува акква е, що е, въпроса е да разръчка кочината. Като гледам какъв вой надават мекеретата на Борисов и Цацаров явно някой някъде е притеснен от случващото се.

denim58

Забележете, Ченалова говори за натиск за решаване по определен начин на дела... а не в съответствие на закона...Това е ужасно щом делата се решават по усмотрение, а не по закон! Това е не само отказ от правосъдие, а безправие!

DogWoman

Ти остави в съответствие със закона, ами се решават винаги и задължително по "вътрешна убеденост" на съдията. Аз като гледам какви са съдиите, косата ми настръхва каква им е "вътрешната убеденост".

analysethis

Нещата почват да се изясняват дори за балъците дето имаха илюзии, че това е нещо различно от поредния сблъсък Пеевски-Василев.

аралампи

Натиск, отпор, викане, пачки, торбички, изхвърляне, пловдивски баничарки с тъмни стъкла и един намек за "определени обстоятелства"........Това е стилът на кръга Цветан Василев-Иван Костов. Те толкова си могат - не им се сърдете.

Не знам кой кръг действа, но го подкрепям щом е срещу мафиотите Цацаров и Борисов,

Самият Иван

Костов? Наистина? Тоя човек ще изгние в гроба и пак ще е виновен за всичко на мурзилажа.

xx

да започва да пее тази, стига с тези недомлъвки, толкова ли пък нямат грам смелост и достойнство тия хора ?!? като Цветан Василев- наритаха го, взеха му всичко и пак мълчи като плужек

баси сапунката

Ха-ха...Бойко натиснал Цацаров да опраска Янева, а френския посланик натиснал Цацаров да опраска Ченалова.

Тече някакво нескопосано активно мероприятие срещу съдебната реформа И съдебната система изобщо. Някой изключително тъп човек (цитирам Р. Кънев) си въобразява, че като развява гащите на две нещастни каки насам и натам, ще превърне една от тях в героиня на някакъв поборнически роман и новата Жана ДАрк на магистратурата. Ми няма да стане. Здрава ябълка гнила става, обратното е напълно невъзможно.

socialen

Проблемът не е Цацаров. Проблемът са Борисов и Цветанов, които за 3.5 години еднолично катастрофално "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-февруари 2013 година, съсипаха всички системи и ги натовариха със свои хора да репресират останалите и поради некадърност Борисов беше изритан от Народа като единственият с Жан Виденов през февруари 2013 година. Днес се чудят кое по-напред да реформират.

anal

Да пишете как Борисов давал нареждания за "опраскване" и това не било редно ви идеше отвътре, но сега как да напишете същите неща за френския посланник... Ex!?

Цвъ. Цвъ.; Пеевски; Цацаров; семейната приятелка - гордиев възел.

Марги Драганова

Е,какво разбрахме от всичко това, ТЯ в бяло, всичките в ...Нищо конкретно , нищо назовано , освен делата за които и е най много платено Охтопод,Белведере и Соло. Тук нямало намеса, а тя ги е решавала по съвест и в смисъла на закона по нейна трактовка. За съжаление, нито нея , нито на Янвва нито и на Цацаров може да се вярва. Ако, ама едно голямо АКО само те бяха, да ги аплодираме, но цяата съдебна система,и адвокатски и съдииски общности НЕ са читави.Свъралище е една кръчма край Ню Отани, където се събират по различни дела съдията, двата адвоката на страните и прокурора, и се договарят, който даде по голяма сума, прчели делото Мърши без морал, Най сетне поне тези две пачаври да бъдат наказани, За Цацаров, и за него ще чкаме, да го видим с увиснала гуша

"Държавата" и нейните "институции"- безконечен ресурс на престъпна дейност.

prascho

Нека груповото праскане започне сега:

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.