Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Фронтове му дайте на министър Москов. Ще се въоръжи с аргументи, ще се опълчи на врага и ако трябва целият здравен сектор ще взриви, но ще излезе победител. Кому са нужни "реформи на нож" обаче, така и никой не разбра.   

"Отново ще си отворя фронт и ще се скарам с някого, но нека да си кажа".  

В този дух само за година Петър Москов успя да обяви война на почти всички представители на здравния сектор и сам се озова в центъра на враждебна среда, която вече се обръща срещу него. Никой не говори директно против Москов, но е факт, че той все по-трудно защитава камарата промени, с които все още се надява да приключи мандата. Съсловието малко по малко обръща гръб на своя реформатор и все по-смело споделя недоволството си от промените.  

"Няма да допуснем намаляване на цени на медицински дейности или изхвърляне на съсловните организации от договарянето на обеми", не отстъпва вече повече от месец председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцеслав Грозев.  

Протестът на лекарите е срещу намерението здравната каса да получи ексклузивни права при разпределянето на собствените си средства, като процесът се регулира от представителите на държавата в управителните й органи. Какво по-хубаво от това решенията да се взимат еднолично, без протести на лекари и пациенти и напълно в интерес на държавната хазна. Проблемът е, че всичко това не само противоречи на обществената функция на публичния фонд, но и на практика национализира здравните вноски на няколко милиона българи. Парите в касата не са част от държавния бюджет (защото за медицинското обслужване се харчат осигуровките, които хората сами са внесли) и не би трябвало да се управляват само от държавата. Това обаче е мнението само на пациентските и съсловни организации.  

"Скандален законопроект! Такава регулация никога не е съществувала на свободния пазар", скочиха наскоро и аптекарите срещу създаването на аптечна карта, която да "сортира" търговците на дребно в страната.  

От предлаганите промени в Закона за лекарствата става ясно, че в бъдеще разкриването на нови обекти ще става при строги правила и само ако в близост няма конкуренция. Идеята е да се спре бумът на аптеки в големите градове и да се осигури достъп до лекарствата в малките населени места. Със задачата обаче отново се заема държавата и по-конкретно специална комисия в Министерството на здравеопазването, в която също има собственици на аптеки. И проблемът не е в желанието на администрацията да сложи повече ред в съществуващия хаос, а в поредните й опити да регулира частен сектор, който винаги се е управлявал на принципа на търсенето и предлагането.   

"С всички промени в здравните закони се концентрира изключително голяма власт в ръцете на здравния министър, особено по отношение на разплащанията. Той еднолично ще решава коя болница да бъде финансирана и точно тази власт не бива да му се дава", категорични са и представителите на частните и общински лечебни заведения.  

Те пък оспорват методиката за съставяне на Националната здравна карта, която ще фиксира броя на лечебните заведения по области и ще определя кои от тях ще работят със здравната каса. Критериите за подбор отново ще се пишат от министъра, окончателните решения пък ще се взимат от правителството, и е почти сигурно, че с предимство ще бъдат държавните клиники.  

Политиката на министър Москов обаче беше ясна още от самото начало. Помните ли уволнението на един от малкото директори на държавни болници без загуба д-р Дечо Дечев, последвано от гръмката фраза "Махам всеки директор, критикувал реформата"? Още тогава здравният министър ясно заяви, че ще използва цялата си власт без компромиси, защото другите просто нямат думата. Не случайно любимите му фрази бяха "Аз съм принципал", "държавата като собственик", "министърът е работодател", "единствен стопанин".  

"Когато една държава има претенцията да осигури адекватна и качествена политика в сферата на здравеопазването, тя трябва да вземе и съответните мерки", сподели неотдавна визията си самият Москов, без нито за миг да крие истинските си намерения в сектора.   

Опита се да ги осъществи още с първите промени в Закона за здравното осигуряване, които предлагаха по-голяма държавна квота в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Предложението не мина нито в парламентарната здравна комисия, нито в пленарната зала, но идеята беше всички решения на ведомството (и най-вече разпределянето на публичните средства) да бъдат под контрола на държавата. За сметка на това Министерският съвет получи правото да одобрява промени в здравните поднормативни актове, а Москов - възможността да изготви всички методики и критерии за контрол на процесите в сектора.  

Скоро след това се появи и "авторския" му проект за данък "вредни храни", към който всички реагираха еднакво: "Москов ли ще ми каже какво да ям!". Идеята за облагане на продуктите с прекалено много захар, сол и хидрогенирани мазнини или не беше добре обяснена, или се появи в неправилния момент, но определено беше наложена с повечко власт. Чашата преля щом от списъка с екзотични идеи изкочи и пръстовото идентифициране на пациенти в болниците и аптеките. Самата представа хората да бъдат третирани като престъпници, когато се нуждаят от лечение, сигурно е леко преувеличена, но пациентите са дълбоко убедени, че контролът в системата не може винаги да е на техен гръб.  

Към всичко това трябва да се добавят и лимитите в болниците, делегираните бюджети, разделянето на пакета с медицински дейности на основен и допълнителен, монополът на здравната каса и още куп регулации за личните лекари, зъболекари и фармацевти, които ограничават плащанията, но не помагат на здравеопазването да стане по-добро.   

Днес все по-малко хора се съмняват, че здравният министър работи в защита на един-единствен интерес. И това не е нито интересът на лекарите, нито този на пациентите. Главните опасения са, че Москов е поредният държавен служител, нает да охранява публичните средства за здраве, за да бъдат изпълнени фискалните цели на правителството.  

Дори не става дума за здравна политика. Реформите на практика ги няма, подкрепата за здравния министър също. А само преди година линейките носеха уникалното за сектора послание "Подкрепяме Москов". 

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Че така ще стане ви го споделихме още като почнаха "реформите". Москов не става за министър, тая работа е за администратори, не за асоциални психопати с тежък синдром на собствено величие.

zakkwylde

Заклети марксисти могат да завидят на нездравия блясък в Московия поглед.

дебелян пеевский

А заклетите десни - още повече, защото той е един от най-устремените между тях. Москов е най-близкото до "психодесен", което може да се види у нас, каквото и първоначално значение да са влагали дъреваците в тая глупост.

DogWoman

Без да изпадаме в излишна параноя, но не приемам в този сайт да чета за/против лекарствена политика, както и в СЕГА по темата за газови доставки или в Дневник по темата за ВЕИ. Нищо лично, просто бизнес.

s.anachkova

Няма и дума за лекарствена политика тук. Включен е проблемът с регулацията на аптеки, което няма нищо общо с лекарствената политика. Не че и там няма какво да се напише ...

s.djam

Ами като не приемате, не четете. Ние пишем, защото това е част от живота на всички ни. И щях да отчета правото ви на "параноя", ако можете да посочите поне един пример за "нездраво отразяване" на лекарствената политика.

socialen

Все повече хора се запознават с последствията на неолибералното, монетаристко, пазарнофундаментално понятие "фискално консолидиран бюджет".

Иначе казано, запознават се с политиката на БКП след смяната на името ;)

socialen

В интерес на истината, Здравеопазването беше по времето на БКП безплатно, ефективно, леснодостъпно и такива проблеми нямаше, каквито са последните 26 години, и в частност последните 18 години. Либерализирането на Здравеопазването след 1989 година е принципно добро нещо, ако не направи за сметка на хората и техния джоб.

praktichen

Да, беше безплатно, но беше на възможния минимум. Нито болниците разполагаха с апаратура, нито бяха запознати със съвременните методи на лечение. За последните 30 години медицината доста се разви и не може да се сравнява 1989-а с 2015-а.

Безплатно? Безплатно е само за плиткоумните, като плащаш данъци безплатно ли? Дотациите , заемите не са ли пари? Безплатното винаги излиза най-скъпо и все още плащаме сметката за фалшиво евтиния, изкуствено поддържан, живот през комунизма.

гп

Г-жо Аначкова, разваляте имиджа на сайта. Не че читателите като мен не са свикнали да четат глупости по медиите. Но и това има граница, след която сайта става безинтересен /безполезен/ и отива в архив. Вие работите в тази посока. На мен ми е все тая. Бедров, Желев и Василев мога да си ги прочета и другаде. Останалото го има навсякъде. Ако ме разбирате /facebook и приятели/.

s.anachkova

Мненията затова са мнения - за да се споделят. С радост бих прочела и вашето по въпроса :) Но в дебати за глупости няма да участвам.

кака

И кое не е вярно в статията? Пък и ако искаш четеш, ако не щеш - не четеш.

Развеселен

явно ако статията не е на милион процента за ДСБ и на милион процента против злите гербери, все сте недоволни

s.djam

Странно е, че възраженията ви не са по същество.

гп

1. Не желая да дебатирам с вас. 2. Кой ви е назначил за говорител на здравния сектор, че си позволявате да говорите от негово име? По какъв критерй установихте, че "Здравният сектор" е обърнал гръб? 3.Не може магазинерите да са недоволни от купувачите. Не може. 4.Пациентите които плащат сметката не са доволни от здравните услуги. Пациента е в основата, а "Здравният сектор" обслужва. Пациента и неговото здраве е център на внимание, а не "Здравният сектор". Статуквото в "Здравният сектор" систематично източва Здравната каса. А Вие се вписвате като адвокат на статуквото. Из корен трябва да се пресече сегашното състояние /на което вие адвокатствате/ някакви велможи от "Здравният сектор" да се изживяват като търговци със живота и смъртта. Москов е прав и ще получи необходимата подкрепа.

пг

А вие да не сте адвокат на Москов, че го приемате толкова лично! Къде пише, че министърът не може да бъде критикуван! Що не отворите някоя друга медия да видите кво става - докторите са недоволни, пациентите са недоволни, аптекарите са недоволни, даже и производителите на лекарства, щото ги изстискват до шушка с тия отстъпки. Само вие изглежда сте доволен. Що ли си мисля, че скачате в защита, поеже авторката е права ....

s.djam

Всичко това добре. Само от чие име казвате, че Москов е прав и ще получи необходимата подкрепа? Кой ви е назначил за говорител на тези, които дават подкрепата?

гп

Когато застанеш с лице срещу смърта, винаги и лично.

Аз

Как ще са съгласни лекарите. Никой не пуска кокала. А той е голям. Милионери станаха за няколко години. Все повече пари се наливат, а качеството на лекарските услуги не се повишава. Някой трябва да сложи край на опитите да се напълни тази бездънна яма.

След статията"Ало!Доволни ли сте от лечението?",аз просто престанах да чета г-жа(г-ца)Аначкова.Лекарите,фармацефтите,медицинските менаджери имат възможност да защитават интересите си по медии,чрез лобита и журналистически слугинаж!Ние пациентите,почти нямаме тази възможност..Можем да разчитаме само на смели и неподкупни журналисти.Не ви квалифицирам,но след като във въпросната статия оборихте правото ми на глас с махленски аргументи,не мога да разчитам повече на вас. ПС Признавам,че днешната статия не съм я чела и пиша само,за да изразя съгласие с написаното от ГП.И да го(я)поздравя.

Забравих името си:А.Николова

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

Трябва да сме благодарни на социалния, че ни превежда посланията на пеевский на по-простичък език. Даже съвсем простичък.

Министър Москов е обвиняван, често от едни и същи хора, че е крайно ляв и крайно десен. Психодесен е също любима формулировка, но не и психоляв -- все пак другарите внимават какви думи пускат в обращение. Москов действително започва прекалено много неща, без да е довършил предишните. Това не е добре, но все пак го отделя от шампионите по нищоправене и поддържане на крадливото статукво. Освен това повечето му идеи са просто заимствани от нормалния свят навън. Армия "журналисти" неуморно ги поднасяха на бабите в умишлено изопачен вид, и ето сега момата, вероятно подходящо инструктурана, ни е съставила каталог на цялата тази продукция. Тук-там намеква, че мнението май било крайно, тя като че ли не била съвсем съгласна. Но ги е събрала, систематизирала, претоплила, със съвсем прозрачна цел. Очаквам включване на "тежката артилерия" на ГЕРБ от Дулово.

Развеселен

от лични контакти мога да ви кажа, че от Москов се очакваше да е най-добрия министър в кабинета, но сега съсловието е много разочаровано. Той се оказа маниакален.

Жаждата за власт е по-силна от жаждата за професионална справедливост и икономичен интелект....хронично заболяване....

дебелян пеевский

Проблемът на Москов е, че не разбира от управление, но не желае да го признае. Там, където няма бой и насилие, реформа се прави единствено по план, който е подкрепен от повечето страни (по английски, stakeholders) в процеса и който е ясен, конкретен и за някакъв срок. Другарят Москов работи на пожар, бута само нещата, които мисли, че разбира и само от неговата гледна точка. Като резултат, настройва срещу себе си абсолютно всички. Накрая и на Рапоня ще му писне и ще каже на Кънев да си го прибере.

гол

Медицинското съсловие в голямата си част е електорат на Реформаторския блок.Москов обаче с действията си направи всичко възможно медиците да ги намразят.В момента се провежда чиста проба национализация на структурите в здравеопазването.Абсолютно са изключени онези ,благодарение на които в здравеопазването последните 15 години наляха милиарди в здравеопазването.Недейте да слушате какво ви говорят медиите, има огромна промяна оборудването и облужването и всичко това стана възможно след реформата направена от И.Костов и неговия екип.В момента се провежда политика на задушаване на частната инициатива и изхвърлянето и от пазара на медицинските услуги.Начина на това упражнение се нарича - здравна карта.Здравната карта я разбирайте като средството за елиминиране на хората сложили главата в торбата да направят нещо и даващи заплати и осигуровки на десетки хиляди хора.

socialen

Да завършя "дебата" с един коментар на Бай Тошо! "В тази Държава всеки се занимава и прави това, което не му е работата!"

ЛЕКАР И ПАЦИЕНТ

Чудесна статия. Благодаря! Най-после някой да каже, че царят е голь!

Верно ли?

То реформа няма! Има само безумни, съединяващи,разединяващи,закриващи,отстраняващи и т.н напъни на един самовлюбен,авторитарен и корумпиран деформатор! Не знам как отчитат високия му рейтинг,но той е най-мразения ,некомпетентен здравен министър!

Да ама бат Бойко е доволен и си го държи докато унищожи малкото останало от здравеопазването

Голям Майтап

И какво стана: след година управление министъра на ДСБ има подкрепа само от твърдия електрона на БСП(к)...

Голям майтап

И какво стана: след година управление министъра на ДСБ има подкрепа само от твърдия електорат на БСП(к)...

Десен

Поздравления за г-ца Аначкова! Точно и обективно! Най-после! След серия от публикации подържащи политиките на недоразумението П.М. бях на път да отпиша Clubz от обективните източници на информация. Каквато и да е причината да смените политиката поздравления.

наблюдател

Отново добър материал от Слава Аначкова. Но бих отбелязал, че е доста наивно да се приема работата на Москов като насочена в охрана на публичните средства и изпълнение на фискалните цели на правителството. Имам усещането, че доста скоро ще се появят смущаващи информации за насочване на парични потоци и корупция, които няма да се връзват с имиджа на охранител на публичните средства.

Доктор

Ами то информации вече има, за съжаление главно в маргинални медии...което не пречи да са истини

Горския

Благодаря на госпожа Аначкова, че ни запозна с мнението за здравната реформа на "съсловните организации", "търговците на дребно", "представителите на частните и общински лечебни заведения" и т.н. Всички те защитават частни интереси. А, разбира се, и така наречените "социални партньори" – и те на всяко гърне мерудия слагат, макар че работата им е да се занимават с отношенията между Труда и Капитала. Ако някой случайно се чуди защо в статията не е цитирано мнението по въпроса на производителите и търговците на едро, не му берете грижа – тяхната позиция се представлява от самата госпожа Аначкова, но тя е скромна и не иска да изтъква този факт. Изглежда, че министър Москов е единственият, който се опитва да защитава обществения интерес. И затова е черен на всички от изброените фактори, а госпожата продължава да си изкарва хляба, като пише пасквил след пасквил срещу министъра.

нана

Може ли по-аргументирано да коментирате как Д-Р Москов защитава обществения интерес?

Полския

И какъв интерес защитава Москов - не е частен. Прочети в афера.бг и после ще излезе, че той защитава само своя интерес, а с всички останали воюва. Ако оставим паричните потоци на страна - каква полезна идея вкара Москов? Какво добро и правилно решение за 1 година сте чули от него? Горим за държавно ниво, не на ниво поликлиника. Той просто е нефелен за тази длъжност и по-добре да ни освободи от микрофонните си истерии.

мирянин

А,бе смотаняк,ти политик ли си или поп?или пак ще създавате нов раскол!!!!!тибам расото да тибам!!!!!

Доктор

Москов защитава обществения интерес! Да, но на едно малко общество от мутро-милиционери! Рестриктивната политика за по-голям държавен контрол има за цел не да спести пари, а да ги насочи в ,,правилната'' посока, при съответния процент за министъра

Горския

Докторе, като гледам, мутро-милиционерите вият от другата страна на барикадата, която госпожа Аначкова така образно ни е описала. Справка – д-р Дечо Дечев. Ако запушването на дупките, от които изтичат обществените средства в здравеопазването, е рестриктивна политика, аз я подкрепям с две ръце. Между друго в бюджета за 2015 г. средствата за здравеопазване нарастват, така че за каква рестрикция става дума?

Когато хвърлиш камък в блатото, жабите се разкрякват.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.