Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия иска независима проверка на скандала "Двете каки". Това става ясно от отговор на комисията на официално запитване на Mediapool. От комисията уточняват, че такава проверка може да се направи само "ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса".

Прокуратурата е единственият орган, който може да разследва казуса с изтеклите разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. В него са замесени имената на главния прокурор Сотир Цацаров и премира Бойко Борисов. В разговорите става дума за търговия с влияние, лобиране, задкулисни решения, "сговаряне на хората" във Висшия съдебен съвет и дори нареждания за "опраскване" от Борисов към Цацаров.

Отговорът на Брюксел може да се тълкува като послание, че Цацаров трябва да се оттегли, докато не бъде изяснен случаят. Прокуратурата е централизиран орган и всички прокурори, които биха могли да разследват казуса, са пряко подчинени на Цацаров.

Основната теза на замесените в скандала е, че записите са незаконни и поради тази причина тяхното съдържание не подлежи на коментар.

От ЕК отчитат като положителна стъпка, че ВСС е инициирал предварителни проверки по случая, но смятат, че това не е достатъчно.

В позицията се изтъква, че независимостта на съдебната система е ключов фактор за всяко демократично общество.

"Европейската комисия ще продължи да наблюдава от близо всяко развитие, свързано със съдебната реформа и с борбата срещу корупцията и организираната престъпност в България. Напомняме, че следващият доклад по Механизма за сътрудничество и оценка е насрочен за началото на следващата година (2016 г.)", посочват от ЕК.

Вчера сайтът "Биволъ" публикува поредният запис от "Двете каки", от който се разбира как Сотир Цацаров е подготвял лобито си във ВСС за отстраняването на Владимира Янева. От аферата стана ясно дори, че са били подслушвани чужди посолства.

Ключови думи

Коментари

А сега питайте "Брюксел" дали наистина е имал предвид, че главният прокурор трябва да бъде временно отстранен, та да видите какво ще ви каже.

Радев

Тази новина може и да стресне Цацата, а кочината ВСС да се раздруса.

15/15

А дано, ама надали.

НЕ Е ЛИ ДУМАТА (ДВЕТЕ СВРАКИ ) ЗАЩО СЕ ПИШЕ КАКИ С КАВИЧКИ СЕ ЕДНО Е ДА НАПИВЕТЕ ЧЕ НАРОДА НИ Е ПАЛАЧИНКА - ЧЕ НЯМаме журна;листи е вярно

Дебело ще му влезе на Рапоня, жалко, че замалко.

Развеселен

еми Цацата на око ми е към 170 килограма

От комисията уточняват, че такава проверка може да се направи само "ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса"::::::::::::::::::Колко наивно само. Явно не познават "демократичните" процеси в България.

denim58

Дето се казва, поне разбрахме, кое е лобито на Цацароцирка...

Развеселен

Брюксел се може да се меси в управлението на България, тъй като хората не сме избирали брюкселските представители. Брюксел трябва да мисли за повече децентрализация, а не централизация, защото ЕС е пред разпад!

socialen

Дойде време, Борисов да си подава оставката и да си ходи.

Независима !!!!!проверка!!!! (на казуса "Яневагейт") може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса". Това се казва в позиция на официален източник от Европейската комисия (ЕК), изпратена след запитване на Mediapool дали, според ЕК, е нужно да се разследва скандалът с изтеклите записи и дали главният прокурор да се оттегли временно.

добре са си го казали "изключени от участие в процеса"/проверката! Боко няма да я прави нито цаацаата , отговорен прокуроро.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.