Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хотелиерите в България вече потриват ръце в очакване на свръхпечалби през лятото на 2016 година.

Прогнозите им са догодина курортите ни отново да се напълнят с "братушки" и то повече от броя им през рекордната 2014 година. Причината за оптимизма им е, че след като военновъздушните сили в Анкара свалиха руския Су-24, отношенията между двете държави са повече от обтегнати. В Москва повечето от големите туроператори вече спряха да предлагат оферти за почивка по турското Средиземноморие. А всяка година руснаците оставят в курортите на южната съседка около 2,7 милиарда долара.

"Не трябва да се радваме на чуждото неблагополучие. И Русия, и Турция са важни пазари за България. По-добре е да не бием тъпана предварително, въпреки че международната ситуация в момента е на наша страна", коментира пред Клуб Z шефът на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин.

Според него и преди свалянето на руския самолет от Ф-16 под турски флаг, записванията от Русия са вървели отлично.

"Пазарите на Украйна и Германия също се съживяват, а тази зима ще има голям ръст на турските скиори у нас, чийто брой само през миналата година се увеличи с 30 на сто. Така че за нас и руснаци, и турци са важни", обяснява Рагин.

Според него обаче страната ни трябва да привлича туристи с качество, а не с аргументи в сферата на несигурното международно положение.

И все пак серията от терористични актове напоследък определено се отразява на пътуванията на българите зад граница. Туроператорите вече отчитат спад на търсенето на туристически пътувания до редица държави в Европа. Най-голямо е намалението на търсенето за екскурзии до Франция и Белгия, но също така са намалени и пътуванията към Египет и Турция. Във всички тези държави имаше терористични актове и полицейски кампании по издирване на ислямисти.

Резервациите за полети до Париж, който е един от най-посещаваните от чужденци градове в света, са намалели с над една четвърт през седмицата след атентатите на "Даеш", предаде Ройтерс.

Данни на компанията за специализирана информация ForwardKeys са за спад от 27 процента спрямо миналата година по това време. Значително намаление има и на резервациите във френската столица по Коледа, а посетителите на Айфеловата кула и Лувъра също са много по-малко след серията терористични актове.

Ключови думи

Коментари

Знаете ли какво, ако съм на мястото на единствения лично цитиран човек в статията - Благой Рагин, и след като съм си направил труда да говоря с вас и да кажа как не е хубаво да се присмиваме или възползваме от чуждото нещастие, нито да го натякваме, след като съм ви казал, че записванията и без това са вървели добре... а вие изплющите заглавието тип "ПИК" "Хотелиерите ни вече вадят хляб и сол: Здравствуйте, братушки!", аз бих ви теглил една много яка майна. Напълно заслужено, мисля.

ГЕРБО ДРАГАЛЕВЕЦА

Наште отилиери са най-добрите български патриоти, защото не са натъкмени от ДС, а директно от КГБ!

То нашите хотелиери само това им остана - да се надяват на нещо такова да стане, за да отидат туристи при тях. Иначе мъка, мъка при тази гнусна услуга, която предлагат.

Радев

Ей тия алчни селяндури пак удариха кьоравото! догодина сигурно ще направят чадърите по 50 лв., а тръбата с лайната пак ще се влива в морето.

Петър

Абе да не бързат с подготовка за посрещане, че след 8 месеца мада Раша се очертава да бъде в икономически и финансов срив.

Развеселен

нормално е руснаците да идват при нас, българите, а не при турците

Bar

Нивото на българските морски курорти е само за руснаци. Никой нормален европеец не би пожелал да "почива" в бетонен блок, където целият персонал го гледа намръщено. Каквито са ни курортите, такива са ни и туристите.

Не те знам къде ходиш на българско море, но пишеш пълни глупости.

петя

Като го видиш и чуеш този тъпак Рагин ти става ясно и нивото но българския туризъм - селяния до шия

почиващ другаде

Хубаво е хотелиерите ни няколко сезона да са само на сол.Може после и да се научат кого,как и за колко.

тука е така

Боже какви дребни душици сме,отново да се скатаем че да вземем да спечелим малко повече туристи,плъхове такива я се стегнете и направете икономика която не е зависима от туризъм!

socialen

Дано руснаците не се излъжат да дойдат на нашата цигания!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.