Хотелиерите в България вече потриват ръце в очакване на свръхпечалби през лятото на 2016 година.

Прогнозите им са догодина курортите ни отново да се напълнят с "братушки" и то повече от броя им през рекордната 2014 година. Причината за оптимизма им е, че след като военновъздушните сили в Анкара свалиха руския Су-24, отношенията между двете държави са повече от обтегнати. В Москва повечето от големите туроператори вече спряха да предлагат оферти за почивка по турското Средиземноморие. А всяка година руснаците оставят в курортите на южната съседка около 2,7 милиарда долара.

"Не трябва да се радваме на чуждото неблагополучие. И Русия, и Турция са важни пазари за България. По-добре е да не бием тъпана предварително, въпреки че международната ситуация в момента е на наша страна", коментира пред Клуб Z шефът на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин.

Според него и преди свалянето на руския самолет от Ф-16 под турски флаг, записванията от Русия са вървели отлично.

"Пазарите на Украйна и Германия също се съживяват, а тази зима ще има голям ръст на турските скиори у нас, чийто брой само през миналата година се увеличи с 30 на сто. Така че за нас и руснаци, и турци са важни", обяснява Рагин.

Според него обаче страната ни трябва да привлича туристи с качество, а не с аргументи в сферата на несигурното международно положение.

И все пак серията от терористични актове напоследък определено се отразява на пътуванията на българите зад граница. Туроператорите вече отчитат спад на търсенето на туристически пътувания до редица държави в Европа. Най-голямо е намалението на търсенето за екскурзии до Франция и Белгия, но също така са намалени и пътуванията към Египет и Турция. Във всички тези държави имаше терористични актове и полицейски кампании по издирване на ислямисти.

Резервациите за полети до Париж, който е един от най-посещаваните от чужденци градове в света, са намалели с над една четвърт през седмицата след атентатите на "Даеш", предаде Ройтерс.

Данни на компанията за специализирана информация ForwardKeys са за спад от 27 процента спрямо миналата година по това време. Значително намаление има и на резервациите във френската столица по Коледа, а посетителите на Айфеловата кула и Лувъра също са много по-малко след серията терористични актове.