БЕРЛИН – Германската полиция е на бойна нога. В пограничния район край западногерманския град Аахен се проверява всеки автомобил, идващ от Белгия.

Тревожен сигнал в дирекцията на полицията в Аахен е постъпил в 23 ч снощи, съобщи днес говорител на силите на реда. От силите за сигурност в белгийския Лютих са алармирали, че местни полицаи за засекли заподозрян терорист, пътуващ в автомобил BMW по посока на Германия. Един от белгийските униформени бил сигурен, че става въпрос за Салах Абдеслам (26 г.) – издирваният в цяла Европа топтерорист, участвал в нападенията в Париж на 13 т. м. и успял да се укрие в Белгия.

По повод сигнала на белгийската страна полицията в западната федерална провинция Северен Рейн – Вестфалия е била вдигната под тревога.

Две от лентите на автомагистралата край Аахен и днес за затворени, движението е разрешено само по третата лента, за да се улесни контролът. Дори по тази лента не се пътува нормално. Спира се всеки пристигащ от Белгия автомобил, отклонява се на близък паркинг и се проверява основно. Задръстванията са без значение.

“Полицаите са снабдени с допълнителни защити и оръжия. Автомобилите се отвеждат на паркинг и се проверяват. На стриктна проверка подлежат и документите за самоличност на пътуващите. В постоянен контакт сме с белгийските сили на реда, съгласуваме мерки, които ще бъдат незабавно въведени, ако това се наложи. Наред с това цивилни агенти и спецподеления осъществяват операции в цялата погранична зона с Белгия – както по магистрали, така и по шосета”, заяви полицейски говорител в Аахен.

Претърсен е и лагер за бежанци в град Гангелт след подаден сигнал. Обитател е алармирал полицията, че там се укривали араби от Париж и Белгия.

“Изхождайки от актуалното положение на заплаха от терор, бяхме длъжни да погледнем сериозно на сигнала, но той не доведе до арести”, съобщиха от местната полиция.

Така все още няма следа от терориста Абдеслам. Предполага се, че той се укрива при съмишленици.

По официално съобщение на Федералната криминална служба в момента под око се държат 427 лица, за които се смята, че са опасни ислямисти. Докато през януари техният брой е бил 260, през юли е нараснал на 330, а сега на 427 души.

Повечето от тези потенциални атентатори притежават германски паспорт и живеят в най-многолюдната федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия с население от 18 милиона души.