БЕРЛИН - В огромния комплекс на Министерството за държавна сигурност на ГДР – Щази, отново е оживено. Там вече се подслоняват бежанци.

За тях е предоставено крилото, ползвано до падането на Берлинската стена от външното разузнаване на ГДР, известно като Първи главен отдел. Негов шеф беше легендарният специалист по агентурна дейност Маркус Волф. Години наред Западът го наричаше Човека без лице, тъй като не разполагаше дори с негова снимка. Издаде го двоен агент през 1974 г. Тогава Волф е в Стокхолм и шпионин на “противника” успява да го снима.

Сега в някогашната негова шпионска централа са настанени първите 500 бежанци, очаква се броят им да достигне 900 души, съобщи говорителката на столичната социална служба Моника Хебингхаус. Засега обаче много от помещенията не са оборудвани с подходящи мебели и легла.

Телевизионният канал на Берлин RBB излъчи репортаж от новото убежище за мигранти. Пристигнал мъж от Афганистан разказа пред камера, че когато той и събратята му по съдба узнали, че ще бъдат настанени в сградата на Щази, в първия момент изтръпнали и дори мислели да се укрият. Всички се питали дали няма да бъдат настанени в килии за мъчения. Преводач, също афганистанец, ги уверил, че към тях ще бъде подхождано хуманно и че нищо лошо няма да им се случи. Обяснено било също, че в комплекса никога не е имало следствен затвор, такъв на Щази е бил в друг берлински квартал – “Хоеншьохаузен”.

Настанените тепърва свикват с дългите коридори, по които трябва да преминат, за да стигнат до стаите си.

На приземния етаж са отредени и помещения за регистрация на мигрантите. Там те получават и специална карта с тяхна смика и чип. При излизане и влизане те задължително я показват на охраната на входа. Специално лазерно устройство запаметява данните. Така всеки момент се знае кой е в сградата, кой е навън и кога се е завърнал.

В целия комплекс на някогашната Щази навремето работеха 7000 души. Там беше и кабинетът на прословутия министър на ДС Ерих Милке.

В момента две от крилата на гигантския комплекс са превърнати в музей. В подземието се намира централният архив на Щази. На последните етажи работят експерти, които обработват архиви. Има и приемна, където всеки може да прочете досието си, разбира се когато му дойде редът. Достъп имат също научни работници, както и журналисти след предварително издадено надлежно разрешение.

В момента в Берлин се води оживен дебат по използването и на други необитаеми сгради, където също биха могли да бъдат настанени бежанци.

Такъв е бившият комплекс на вътрешното министерство, което през пролетта се нанесе в новопостроена своя сграда недалеч от Централна гара. Преди ползваше помещения под наем в квартала “Моабит”. Тъй като договорът още не е изтекъл, месечният наем в размер на 570 000 евро месечно продължава да се плаща.

“Как федералното правителство би могло да обясни и оправдае, че изоставени, отопляеми, снабдени с ток и вода 850 помещения, ползвани от вътрешното министерство, от април са празни, въпреки че до юли идната година трябва да заплаща месечно по 570 000 евро наем”, разгневи се известният депутат от зелените и бивш виден адвокат Ханс-Кристиан Щрьобеле.

Той разкритикува остро и решението на берлинския Сенат да се конфискуват временно недвижимости на частни лица, които те не използват, тъй като имат по няколко имота. Щрьобеле призова за настаняването на мигранти първо да се използват празни помещения, за които държавата плаща наем.

До този момент правителството не е дало отговор.