Бившата председателка на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова призова президента Росен Плевнелиев да сформира комисия от независими и безпристрастни експерти, които да проверят случая със записите между Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Не трябва да се оставя само ВСС (Висшия съдебен съвет – б.р.) да ги проверява тези неща, защото там са замесени членове на Съвета“, каза Куцкова пред Нова телевизия.

Тя припомни позиция на Съюза на съдиите, който призовава Народното събрание да довърши съдебната реформа, за да не се позволява повече политическа намеса в съдебната власт. Съдиите призовават и президента да не остава безразличен, защото с негов подпис се назначават и главният прокурор, и председателите на ВКС и ВАС.

„Това не е разговор между две каки или две жени, това показва един системен проблем. Има и други такива, но още не са избухнали скандали“.

Нели Куцкова обясни, че става дума за това „как хора се назначават на ръководни постове и как политици се месят в работата на съда“.

Тя посочи конкретно Апелативен съд - Велико Търново, където кандидатът, който се представил най-убедително, не бил избран.

През април ВСС не избра Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд, въпреки че мнозинството от членовете на Съвета се изказаха в нейна подкрепа. Пред Нова телевизия съдийката припомни и други скандали, които са оставени от ВСС без подследствия.

„Няколко писма имаше за проблемите в Софийския градски съд, но ВСС не им обръщаше внимание“.

Тя припомни, че преди три години имаше друга кандидатура за председател на СГС с подкрепата на гилдията, но беше избрана Владимиря Янева.

Без каквото и да било обяснение. Тя бе близка приятелка на всемогъщия в това време Цветан Цветанов. На мен вече ми е жал за това момиче“, коментира Куцкова.

Тя обясни, че думата „опраскване“ не е част от юридическия език и тя не я използва.