Правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо, чиято Либерална партия наскоро спечели изборите в страната, е започнало процес по легализация на марихуаната. Както Клуб Z писа преди година, легализацията е подкрепяна от партията на Трюдо и демократите, и опонирана от дълго управлявалите досега консерватори, ще повлияе сериозно на вота.

Така се и оказа - и сега Трюдо, който призна преди година, че наскоро е пушил марихуана, е започнал процес по легализация в северноамериканската държава.

В публичното си писмо до министъра на правосъдието Джоди Уилсън-Райбулд, в което се описват задачите на кабинета за мандата му, премиерът е описал ключовите приоритети на своето правителство, които включват работа с министрите по обществена безопасност и здравеопазването, за да се създаде "федерално-провинциално-териториален процес което ще доведе до легализацията и регулацията на марихуана".

Писмото изисква още преглед и задвижване на реформи в съдебната система, с цел да се намали количеството канадци-кореняци (т.е. канадски индианци) в затвора. При предишният премиер Стивън Харпър, консерваторите наложиха минимална присъда за престъпления с наркотици, включително отглеждането на марихуана - политика, която бе често критикувана като "жестока и необичайна".

Полицията в страната в момента прилага законите по свое усмотрение, като в едни региони е по-строго, в други - по-свободно. Промените, предложени от Трюдо, вероятно ще променят това.