Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Оттук нататък ще се живее с фонов стрес, прогнозира в интервю за “Хоризонт“ психиатърът д-р Николай Михайлов по повод парижките атентати и усещането, което те са оставили в съзнанието на всички европейци.

Настъпва сякаш краят на този безметежен европеец, на този либерален демократ, мултикултуралист, консуматор, хедонист, чаровно небрежен, чаровно лекомислен - допълни психологът. И каза още:

Франция ще трябва да си припомни, ако не масово, то поне  в редица случаи, този вкус към героичния жест, към достойнството и честта и високата нота на живеене.

Ако Европа и в частност Франция, която беше уязвена, желае да защити правото си на живот, ще трябва да избере нещо от аскетичния режим на самоограничението, нещо от развода с илюзиите и да се свърже с реалността,  смята анализаторът.

Букетът с илюзии е изтърван на цимента, описа ситуацията психиатърът. "Но пък има един голям шанс за сепване, защото Европа е блато, но изворът й е чист, както казва един велик човек и мислител", вдъхна нотка оптимизъм той.

В Европа има два града – Париж – на нова Европа, и Рим – на Стара Европа. Когато в тези два града се случи нещо, Европа е уязвена право в сърцето - всички реагират. Европа има усет, че е извършено кощунство - загинали са 130 души! В Сирия са загинали около 300 000 души от терористични актове. Когато загинат в Донбас – нищо, когато другаде – също нищо... Европа живее с илюзията, че тя представлява някаква специална траектория, която има привилигеровани права да се радва на живота, защото е постигнала много и диктува правилата, подчерта той и повтори, че това е "ужасна илюзия". 

"Тази ислямска държава е една територия - вбесена съвършено, разбира се, - но тя не представлява остров на злото в океан от доброта. Във всеки случай контрастът не е толкова ярък, колкото изглежда на пръв поглед. Защото има скрити, проточени исторически линии на Запада, каквото и да се говори. Може да се говори и технически - как е връчено оръжието на тези хора и как тези групи са произведени? Има дълбоки неща, които Западът е длъжен да преосмисли", напомни д-р Михайлов.

И ние, българите, мислим за рисковете, защото сме под знака на риска. Основният риск е политическият елит и това, което той ще направи. Мисля, че този елит не може да защити българите по причина на родовите му недостатъци – той е верноподанически, той е с отчуждено съзнание, той няма характер, няма воля. Той има идея за проточване на политическата кариера, за укритие, за себеспасение. Той не може да поеме рискове за себе си.

Така психиатърът отговори на въпрос какво очаква България. Той подчерта, че в тази ситуация се искат твърдост и въображение както за риска, така и вътрешен морален натиск да бъдеш на равнището на предизвикателствата за народа, който си призван да защитиш. Именно това той не вижда у политическия ни елит.

На второ място рискът е свързан с терористичното присъствие. Но и това присъствие е неразривно свързано с поведението на политическия елит. Това, което говорят за охраняване на границата, е анекдот. Някакъв секретар се явил там, за да ловува глигани, но не ги намерил, а попаднал на бежанци, на които рекъл: „Не мърдайте, защото сега ще ви преживея като глигани вас”. (Той визира бившия главен секретар на МВР Илия Илиев, който съобщи, че сам неутрализирал 30 афганистанци, докато бил на лов, б.р.)

Това е виц, който изниква буквално от страшната дезорганизация на нещо ключово. При това положение например министър-председателят се явява с една бравада, с бодряшки тон да докладва, че будува денонощно и че границата е неприкосновена и т.н.

Нека си дадем сметка, че този контраст между казуса на този секретар и изявленията на министър-председателя обобщава капацитета на нашия политически елит да бъде на равнището на предизвикателствата днес. Това е основният риск, това е истинската опасност и това е страхът, каза Михайлов.

Нашата нация трябва да бъде консолидирана, като изтърве собствените си илюзии и като си даде сметка, че нашите доморасли филски и фобски стълкновения нямат нищо общо с реалността. Те са фикции, наследени от една епоха, която си отиде. Тя рухна с Берлинската стена. Сега сме изправени пред предизвикателства, за които трябва да намерим интелектуален инструментариум – първо за осмисляне, а след това и за действие, смята д-р Михайлов.

Изправени пред такъв натиск на обстоятелствата, имаме много незряла тенденция да свързваме предизвикателствата с щампи, които са обсъждали реалността преди. Но не могат да я обсъдят днес! Това е задача също на елита – този път не политическия, а на културния.

Ние се нуждаем от солидарност и единодушие. Ние оттук нататък ще живеем в изпитание, не можем да оцеляваме в разпад, това е абсолютно невъзможно!

Той се съгласи, че и в културния елит съзнанието е отчуждено и той фантазира европейската си проекция.

"Това грубо се нарича компрадорско съзнание, но иначе означава провинциализъм", обясни Михайлов.

Възможна ли е победа срещу такава организация като ИДИЛ?

Има шанс и да живееш с корабокрушението достойно - то се нарича отчаяние и ако щете, безсилие на яснотата - отговори на въпроса психиатърът. - Ще трябва да стане ясно, че оттук нататък ще живеем трудно и че лесна победа е абсолютно невъзможна. Това е една тектонична много дълбока промяна, ние не можем да очертаем даже периметъра й - какво ще представлява това предизвикателство.

Той даде пример, че са осуетени само от ФБР 4 опита за купуване на "мръсна бомба" през последните 5 г. в Източна Европа.

 

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Днес е ден на мелодраматичните глупости. Отивам за валерианче и дантелена кърпичка, а вие не оставяйте амбразурите на "хибридната война" незаети ;))))

m.avramova

Докато ви няма, г-н Пеевский, някой читател може да успее да напише първи коментар поне под един от материалите ни :)) Да не сте настинал, дежурният екип се притеснява за вас.

socialen

Човекът е психиатър.

Но и той не може да ти помогне.

Човек и красиво да говори, когато нищо не казва...

heh

хитър русофилистик!

Мери Драганова

Толкова празнодумие, дали ако си прочете професора един път поне, каво е изблюствал , че се откаже да се появява по медиитеВлязох в негов стил, за да ме разбере

Опасявам се, че за Вас е непосилно да влезете в неговия стил, но някои предпочитат да живеят в илюзиите си.

Алис

О, бедна Мери! Първом научи малко бг граматика!

destilator

Защо да не погледнем на трудностите в България,Европа и светът като стимулатор да се стегнем,работим и просперираме.Лично аз в най-трудните си моменти , съм напредвал най-много,просто защото съм бил принуден от обстоятелствата.Стига сме хленчили.Без бодряшки номера , но оптимистично , да направим тази готина страна България , такава каквато би ни се искала да бъде!

Деян

Адски се дразня от натруфената реч на този доморасъл "аналитик". В не малко случаи тази негова страст му изиграва лоша шега. Ето какво ни казва професороподобното - ""Изправени пред такъв натиск на обстоятелствата, имаме много незряла тенденция да свързваме предизвикателствата с щампи, които са обсъждали реалността преди." Ето ви прекрасен пример на глупости на търкалета, облечени в празнословие.

Делян

"Кисело е гроздето" - казала лисицата,като не могла да го достигне!"То не става само с ядене,иска и акъл",както заключаваше дядото от една реклама!Мно-о-о-о-го книжки трябва още да прочетеш,Деянчо,за да разбереш доктора.Не е в него вината - човекът говори много смислено и внятно.Пък който има уши и ум - ще го чуе!

ani

Деянчо, верно много книжки трябва да прочетеш за "отскок"

психясъл психиатър - нищо ново

Кой може да преведе казаното от бившия СеДеСар, костовист, демократ и прочее, и настоящ ГЕРбаджийсик гъзолизец? Понеже нищо не му се разбира!

Мириам

Свикнахме дотолкова с елементарните и лесносмилаеми демагогски политически клишета на възторжените адепти на новия интернационализъм,та всяка по-дълбока мисъл ни се вижда престъпление."Като чуя думата "култура",и се хващам за кобура!" Кой беше казал това? Историята се повтаря,но за съжаление,и втория път като трагедия,а не като фарс,както казва афоризмът!

Развеселен

Д-р Михайлов е противник на партия ГЕРБ, един от малкото интелигентни такива, заедно с доцент Иво Христов

Радев

Виж ти! КлубЗ започна да цитира гости от предаването на Петър Волгин /въпреки, че са го пропуснали в анонса/. Иначе за мен винаги е безкрайно удоволствие да слушам ерудити като д-р Михайлов.

Колко е хубаво да си живееш в собствен свят, далеч от останалата "паплач" на тая планета. Евала докторе.

Аз им казах че са луди, те казаха че аз съм луд ... и за мое огорчение те бяха мнозинство.

фрунзе

Поредната жертва на ламтежа за оригиналност...RIP

:)

КлубЗет, голямата част от аудиторията ви е за друг тип публикации и вие й ги давате в изобилие. Едно такова отклонение от обичайното меню разстройва организма й. С тази публикация сте поднесли гурме на хора, които си искат попарата. Придържайте се към нея, както успешно го правите. :)

...

Поздравления за мнението. А "попарата" си е истинско попадение за материалите в този сайт :) Бъди здрав приятелю :)

Че откога сельодката е гурме?

Бай Петьо комшията

Д-р Михайлов има гениалната способност да разбулва някои очевидни неща.

Е, той е стар кегебешник, поради което Западът пак играе зловеща роля, докато Русия цялата в бяло. И да носи много здраве на Волгин.

Развеселен

като славословеше Командира, друго приказвахте

аз

На този клоун му трябва спешно среща с психоаналитик,защото очевадно пренася собствените си фикции,фобии,и прочие на най-неподходящи места.Това не е доктор,това е пародия.

путлер капут

Психото и Синтаксиса като брат и сестра.

Николай I

Без да прави някакви фундаментални открития, текстът на доктора е доста качествен, но изказът му е на моменти кошмарен. На мен лично в съвремието ми липсват мислителите от първата половина на XX век като Хосе Ортега и Гасет с тяхната ерудиция, страст и дълбочина на анализа. Който е чел "Бунтът на масите" или есетата на Ортега знае за какво говоря.

Един човек е

https://www.google.bg/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B0%20%D0%B8%20%D0%B3%D0%B0%D1%81%D1%81%D0%B5%D1%82

Аз пък предпочитам Гьоте с неговата Малка нощна музика.

tibia

Д-р Михайлов е голяма част от личния ми фонов стрес и гледам да го прескачам.............Ники, Хосе Ортега-и-Гасет е един човек.

Николай I

Естествено. Някъде да съм твърдял, че са трима?

Развеселен

Д-р Михайлов има точни наблюдения на Запада, но силно подценява правителството на ГЕРБ. Това е силна, народния партия, която има силите да защити България и най-важното - нейният лидер, нашият лидер генерал Борисов отговаря на българския генотип, той е естествен водач. Затова поне за България съм оптимист, както и за Полша, Чехия, Унгария, Австрия, в по-малка степен Великобритания. Но проядените от политкоректност Франция,Германия и скандинавските държави - не, не мисля. Те ще страдат, за съжаление. И вината е само тяхна.

Николай I

Браво! Развесели ме и мен! Направо ме разсмя! Особено с това за вашата партия и вашия лидер. Да не забравяме и уникалната ни дефанзивна тактика в битката с ислямския фундаментализъм - дюнерджийница на всеки ъгъл!

Проектираш върху реални хора собствената си мечта ГЕРБ да загърби Запада и да се вземе с Путя, па да настане единий комунизъм.

Като го гледам, се сещам за плодовитостта при жените.

мокрица

Почти няма разлика между Местан, любовницата му Марияна някоя си, която беше министър и психиатъра Михайлов. Има хора, които злоупотребяват с алкохол, дрога, цигари, сладко, гледане на сериали, а те злоупотребяват с думите и изпитват удоволствие от това. Въпросът е, че го правят злонамерено, за да тровят околните! Тези тримата не си говорят просто така, те го правят нарочно, с цел да привличат внимание и особено за да създават и поддържат у публиката комплекс за малоценност. Не се връзвайте! Смело мога да кажа, че често говорят глупости, прикрити зад неразбираем и високопарен изказ. Правила съм си труда да свалям като текст техни изказвания и ви гарантирам, че повечето нямат смисъл. Тук става дума за хора, които са част от един псевдоелит, който спокойно можем да наречем и менте! Те се правят на политици, интелектуалци, учени, а всъщност не са! Забогатели, но посредствени актьори, нищо повече!

socialen

"Елитът" е неграмотниците Борисов и Цветанов, строителният предприемач Плевнелиев. За 26 години дяснолиберален англосаксонски Капитализъм по американски образец, познат днес още като Неолиберализъм, Либертарианство, Пазарен Фундаментализъм, Обективизъм, Монетаризъм - и сляпа вяра в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита, саморегулираща сила близо 2.5 милиона образовани българи напуснаха страната, за да станат гореспоменатите 'Елит" и наводнят държавното 'управлкние" с представители от неграмотния си електорат - Калинки, Калинчовци.

Ощавен маркиз

На уважаемия д-р Михайлов никога не трябва да се сърдим твърде. Той просто е най-добрият политиканстващ ГРАЖДАНИН сред българските психиатри. Лошото е, че „най-добрите” нашенски политици могат да бъдат, а може и да са, сред най-трудните му пациенти. Така седят нещата. И докато са такива, Психолечителят ще има право да ни тревожи с експертизите си. ПП: Лошо впечатление ми прави и на моя ощавена м…ст, че хитрецът Петка напоследък употребява този многоучен и проникновен българин за своите малки волго-агент-бурлажки цели… Глупави сме, това българете, пофалят ни оттук-оттам, обидят ни от нейде си, и, опала – сменяме байрако. Язък ни за УЧИЛОТО, за умнилото и патилото.

Дедо Либен

правилно - в общи линии - говори и михайлов, и още неколцина. противно на мнениято /повечето тук/ - едно говорене е по-добро от едно пръдливо мълчане. може и да е психиатър, но поне по-ясно се ориентира в проблематиката на ловците на глигани и хората с брадва. единственото петно /е, няма как и михайлов да няма такова, след като единственият българин без петно е левски, та чак намираме кусури на ботев/ - та петното му доживот е некомпетентността, с която участва в изковаването на закона за културното наследство /инспириран от секретарицата на васил божков - една тъпичка видинчанка, която бъркаше името и делото на златьо бояджиев - за чилова говоря/, според който бистришките баби са престъпници, които трябва да си дадат пафтите на музея и да платят глоба от 5000 лева че са ги имали. ех михайлов, михайлов, защо не си стоя тогава на полето на култура и социологията ?!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.