След терористичните атаки в Париж "Анонимните" обявиха война на "Даеш" и декларираха, че ще идентифицират и затварят акаунти на ислямисти. Оказва се обаче, че вече са пострадали и невинни хора, некоректно разпознати като принадлежащи към екстремистки групи. 

В някои случаи те даже публикуват адреси на хора, които нямат нищо общо, обяснява "Индипендънт".

Един от тях вече се извини в туитър. Свързан с "Анонимните" потребител обясни, че е наистина ядосан на самия себе си, че е допуснал това да се случи.

Според хакерската групировка тя вече е открила и затворила над 5500 туитър акаунта на "Даеш". Още от предишната операция, обявена след атентата в "Шарли ебдо" "Анонимните" разгръща активна дейност като открива и докладва туитър акаунти, свързани с терористи.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ХАКНЕТЕ ДЖИХАДИСТИТЕ? ЕТО КАК

Хакерите обаче и преди са имали проблем с процеса на потвърждаване на информацията. Наскоро активисти, свързани с "Анонимните" осветлиха списък с предполагаеми членове на Ку-Клукс-Клан. Оказа се обаче че много от имената там не са действителни. Те погрешно идентифицираха и полицейски служител, за когото твърдяха, че е убил Майкъл Браун във Фергюсън. Посочен беше друг полицай, който не беше част от местните сили на реда, но семейството му беше подложено на тормоз, докато се изясни случая, и трябваше да се укрива.

Човек, който твърди, че стои зад операцията "Париж" обясни пред Би Би Си, че хакерите, заети с нея, "внимателно проверяват следите си и се уверяват, че са действителни и верни преди да атакуват".

"В някои случаи може да става дума за хора, които препубликуват отвратителните неща - казва мъжът, който остава анонимен. - Гарантираме, че няма да правим фалшиви обвинения за хора, които на практика не са въвлечени".

Групата е критикувана от други хакери. Анонимният The Jester казва, че едва ли ще има голям резултат от действията им. Той намеква, че става дума едва ли не за реклама.

"Това е обичайният случай, в която "Анонимните" се хвърлят на моментната голяма история", твърди той пред Tech Insider.

Хакерът е стигнал до туитър акаунта зад операция "Париж", който служи като хранилище и платформа за излъчване на голяма част от информацията за заподозрените екстремисти, която се споделя.

 

"Прочетохме какво сте написали и сте прав. Не сме 100% сигурни дали акаунтите са на "Даеш", но не казваме, че всички не са", му пишат от тутитъра на операция "Париж". The Jester отговаря: "Не е ли малко късно? Медиите ви хвалят, че сте посочили тези хора като част от "Даеш", а вие казвате, че част от тях може да са".

Хакерът даже отива по-далеч - твърди, че в миналото "Анонимните" са били използвани от "Даеш" и други терористични движения като начин да разширят влиянието си онлайн.

В петък от НАТО официално препоръчаха на "Анонимните" да оставят работата на професионалистите.