Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вижте сега, и съдия Янева има куче, и аз имам куче. Може би трябва да се образува досъдебно производство по въпроса. И използвайки тезата на адвоката на съдия Янева, не искам да преча на досъдебното производстнво за изясняване кое е кучето и да давам информация по този въпрос.

Това казва с ирония отстранената съдийка Румяна Ченалова в интервю пред "Биволъ" - сайта, който пусна поредица със записи, говорещи за търговия с влияние, задкулисни договорки и откровени престъпления в съдебната система. Ченалова коментира темата, като отговор на репликата на главния прокурор Сотир Цацаров от четвъртък, че на записа се чуват Янева, Ченалова и едно куче, но той имал усещането, че Янева и кучето не са автори на записа. Така косвено съдийката отговаря и на все по-нарастващите опасения в обществото, че целта е да се отмести акцентът към това кой е направил записа и законен ли е той, а не какво се казва в него.

Тя намеква обаче, че подобни разговори е имало и друг път.

Аз си мисля, че ако някой си направи труда да провери истинността на фактите, е много лесно да поиска от администраторите на "Вайбър" информация, са ли изпращани и какви съобщения и дали те са идентични със съобщението, за което се говори в разказа на Владимира Янева. Няма да се учудя обаче, ако това изчезне, казва съдийката.

Тя категорично отрича да е автор на СРС-то и че има куп служби - държавни и частни, които могат да монтират "бръмбари". Ченалова намеква и че може самата та да е била "закачена" на подслушване, защото по това време представлявала оперативен интерес, най-малкото заради делото "Октопод".

Първа част на интервюто вижте тук:

Не е важното кой ги е направил, важно е какво се говори и дали това е вярно. Нима очаквате ВСС да започне проверка дали действията на главния прокурор са такива, каквито ги описва съдия Владимира Янева?!

Тя напомня, че същият състав на ВСС упорито отказвал да образува дори дисциплинарка на следователя Петьо Еврото, въпреки че Върховният административен съд изрично посочил друго. Т.е. - мнозинството във ВСС винаги се съобразява с главния прокурор.  

"Най-успешните удари срещу Мафията и в САЩ и в Европа са правени с разкрития отвътре, от хора, които познават системата, нейните тайни механизми, йерархията, финансовите потоци и сивите кардинали. Някои от тези хора се разкайват докато са част от структурата, други след като са отлъчени, но във всички случаи техните свидетелства са безценни и дълг на правоохранителните органи е да използват сведенията, които те могат да дадат.

Дали ще се случи нещо подобно в България след скандала Яневагейт? Ще има ли независимо разследване? Ще бъде ли привлечена Румяна Ченалова като свидетел за фактите, изложени в записите? Във всяка нормална държава такова разследване вече щеше да е в ход. Не и у нас, където се търси как да се замете истината, а не да се разкрие докрай, пишат от "Биволъ"  по повод първата част на интервюто с Ченалова.

 

Ключови думи

Коментари

Николов

Чух интервюто й в Бивол и я чух по телевизията. Внимателно я слушах. Още един горещ картоф в тъжната ни държавица. Представям си какви оперативни мероприятия се разработват ,за да се извади картофа без да пари. Но най-много ме впечатли преамбюла на интервюто в Бивол. Прочетете го!

mardafi

Има ли някаква причина тази още да не е в затвора?

DogWoman

Намирам сравнението с аферата Люински за изключително несполучливо. Ако някой помни Кенет Стар за нещо, то е с работата му по "Уайтуотър" и предполагаемите далавери с купуване на земя от страна на Клинтън, а не с таблоидните простотии с Моника, нейната рокля, гащи и пр. Много важно, че Клинтън бил излъгал "гражданите" за оралните си или други връзки с тая или оная. Това е негов личен живот и изобщо не е работа на гражданите, щом не става дума за престъпление. Изневярата не е престъпление, а само повод за развод. Други неща са далеч по-важни. А покрай нашите "каки" нищо подобно няма да излезе, защото и самите каки са до шията в специфична "материя" и единствено суицидни настроения биха ги накарали да извадят наяве нещо важно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.