"Кръв и страдание - това очаква Европа", прогнозира пред Нова тв полковник от израелските спецчасти. Висшият командос предпочете да го наричат само с фамилия Гарен и направи прогнозата си, без да показват лицето му.

"Щом са казали, че ще атакуват Рим или Лондон, може да сте сигурни, че ще го направят", каза Гарен.

Той напомни, че само в рамките на 2 седмици е бил свален руският самолет в Египет, имаше атентат в Бейрут и нападение в Париж, което говори "за какви възможности става въпрос".

"Европа избра да затвори очите си, да запуши ушите и устата си. Мисля, че Европа се страхува да предприеме крайни мерки срещу радикалния ислям. Или пък просто има интерес да не го прави... Не знам. Ако е така, ще страдат поколения наред. Европа ще гори. Цялата. Лека-полека", прогнозира той.

Полковникът напомни, че родната му държава живее със заплахата от тероризъм 24 часа в денонщието 7 дни в седмицата от 67 години. Според него тази ситуация няма да се промени поне в близките 1000 г.

"Още след атентата в Бургас казах, че това ще бъде и бъдещето, което очаква Европа. Без железен контрол, безкомпромисни правила и силни тайни служби няма как да контролирате терористите."

На въпрос какво да правим, той отговори, че трябва да се бием с тях, както сега прави Франция.

"Защо според вас всички бежанци идват в Европа? Защото арабските страни не ги искат. Питали ли сте се защо е така - защото чудесно знаят, че те са заплаха. Съжалявам да го кажа, но те ще се превръщат във все по-голяма заплаха за Европа. И ще страдате - това е моето послание. Съжалявам, но това е само началато за Енвропа", смята Гарен.

Според него единственият изход е мигрантите да бъдат върнати у дома им, а нови да не бъдат допускани. Той каза, че към Стария континент в момента са се запътили 3 млн. мигранти, които Турция спокойно пуска насам. 

"Искат да се интегрират в Европа и го правят много добре - използват демографията. Християните имат средно по 1,3 деца , а мюсюлманите - 5,7. Представете си след 20 г. каква част от населението на Европа ще е мюсюлманско. ЕС избра да си затвори очите и да се преструва, че заплахата от радикален ислям ще отмине като прах, отнесен от вятъра, но сбърка."

Той даде пример, че в Израел няма семейство, което да няма свой член, пострадал от атентат и попита представяме ли си подобна картина - да излизаш от къщи и да се оглеждаш със страх. Това очаква и Стария континент според специалиста.