Въпреки че партиите не са се разбързали да гладят несъвършенствата на Изборния кодекс, в ГЕРБ вече обмислят някои идеи за ремонта му, които са се родили в следствие огромния брой нарушения и сгрешени протоколи от местния вот на 25 октомври.

От партията на Бойко Борисов смятат да предложат изменения в текстовете, свързани с прясно въведените преференции, но твърдят депутати - само що се отнася до изборите за кметове и общински съветници. От най-голямата партия отричат слуховете, че ГЕРБ и ДПС са в съглашателство да "обезценят" или направо да заличат преференциалния вот и за национален и европейски парламент. Щели да ремонтират само 7-процентния праг, който може да пренареди листата за местни парламентаристи. 

В Изборния кодекс е разписано, че преференцията сработва, ако даден кандидат е получил "не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота". Квотата се получава при делението на общия брой на действителните гласове, подадени за общински съветници в общината, на броя на членовете на общинския съвет. Или иначе казано - в малките населени места партийната листа може да бъде преобърната от само няколко десетки гласа.

"Може да се мисли за по-висок праг например, на какви ли не безумия се нагледахме на тези избори", коментира вицепремиерът, натоварен с провеждането на конкретните отминали вече избори - Томислав Дончев.

На същото мнение са съпартийците му от правната комисия в парламента Данаил Кирилов и Десислава Атанасова. Според тях не е редно 20 гласа да могат да пренареждат листа. Особено при хипотезата, че тези 20 гласа са били купени от съответния кандидат. Конкретни варианти за ремонт на текстовете обаче все още не били обсъждани в групата на ГЕРБ.

Днес Дончев бе обект на парламентарен контрол именно по изборните теми и открои няколко недъга на Изборния кодекс: гласуването и в най-малките населени места и непрофесионалната изборна администрация.

Сега право да избират кмет имат и населените места с по 100 жители. Голяма част от тях се водят само формално такива. За сметка на това обаче тази година станахме свидетели на голямо изборно преселение в знайни и незнайни селца. По-късно пред Клуб Z Дончев допълни, че би трябвало да се върне старото положение и кмет да се избира в населени места с поне 250-300 жители.

Предложения в този дух внесоха непосредствено преди изборите и от ДПС. От там поскаха директно отпадане на преференцията за местния вот с мотива:

"В огромния брой от случаите тази разпоредба може да доведе до това даден кандидат за общински съветник от листата на определена политическа сила да се окаже избран само благодарение на преференциите на минимален брой избиратели (между 20 и 70 души!!!). По този начин съществува реалният риск даден кандидат да се окаже избран с преференциалните гласове на своето семейство, рода, подчинени или приятели.".

Предложиха също така избори да не се провеждат в населени места с под 350 жители със същия аргумент, с който и ГЕРБ сега.

Според Томислав Дончев трябва да се помисли и за професионална изборна администрация във всяка една изборна комисия - секционна, районна или общинска. Според него, няма пречка секретарите в комисиите да не са лица, излъчени от партиите, както е сега, а членове на общинските и областни администрации и дори на министерствата. 

"Едни обучени хора, постоянни лица, които знаят какво се прави", посочи Дончев и постави въпроса през колко качествени обучения минават членовете на изборните комисии в момента.

Според него трябвало да се опрости и бюлетината, която изглеждала като страницата със судоку и кръстословица във вестниците.

Вицепремиерът се обяви и за по-сериозен контрол над медийните пакети, които държавата отпуска на партиите и Инициативните комитети, които нямат право на субсидия, за да агитират по избори. Всеки пакет е в размер на 40 000 лева като формациите сами решават към кои медии да го насочат. Както Клуб Z многократно писа, тези средства се харчат почти безконтролно и няма пречка да отидат при свързани лица.

"На този референдум не видях кой знае колко реклама по медиите. А щом аз не съм видял, това е проблем", посочи Дончев.

По думите му трябва да се въведат критерии за оценка на изпълнението на тези договори и проверки за конфликт на интереси между възложителите и изпълнителите им, но медийните пакети трябвало да останат като възможност в Изборния кодекс.

Данаил Кирилов пък сподели лично мнение, че те трябва да отпаднат.